Träna med virtuell verklighet

Spelmaskinen Nintendo Wii kom 2006 och blev en succé med över 100 miljoner sålda maskiner över hela världen.
Spel som tennis, pingis, bowling, bågskytte fick stillasittande människor att komma upp på fötterna och engagera sig. Träningsvärken i baken efter en kväll med Wii Bowling är omfattande.
Just Bowling blev populärt på seniorboenden och nu finns nationella seniorligor för Wii Bowling. Det har även utförts kliniska studier hur mycket Wii Bowling förbättrar de äldre spelarnas fysik.

Pokemons funna i parken, nu ska de bara fångas också.

Pokemon Go lanserades 2016. Ett telefonspel där du går ute för att hitta Pokemon figurer att samla på.
Olika Pokemon trivs på olika ställen så du behöver hitta nya jaktmarker att gå på. Du fångar Pokemon med bollar. Bollarna får du på Pokestops som du behöver gå till och kvittera ut bollar.
På Pokestops kan du även få ägg. Du behöver lägga ägget i en kläckningsmaskin och vagga det när du går. Olika ägg kläcks efter olika sträckor.
Det här blev en enorm succé. Barn och vuxna i alla åldrar drog runt i klungor ute och promenerade. När föräldrarna ville gå hem önskade barnen att de skulle gå lite till.

KinoMap med användarnas egna filmer och GPS data

Träningsmaskinerna är numera uppkopplade mot appar. Du kan springa / cykla / ro / Staka över hela världen utan att lämna hemmet.
Det här gör träningen mycket roligare. För min del tränar jag lite oftare, hårdare, längre än tidigare.

Med appen KinoMap kan du cykla till användarnas uppladdade filmer och GPS data. Med Rouvy får du det också + pålagda cyklister och skyltar. Det kallas för Augmented reality.

Oculus Go med Golf Championship 2020

Jag har även svettats i VR glasögonen Oculus GO med att träna golf. Svingade så mycket med hela kroppen att jag blev genomsvetting.
Har även spelat bordtennis och cyklat med Oculus GO i appen ExrcsBike.
Jag har även tittat på VR film med utförsskidåkning från Youtube medan jag tränat på stakmaskinen.

Det skulle vara kul om cykelappen Zwift lanserade VR-stöd. De har experimenterat med VR länge men inte släppt det ännu.
Man kan använda ett headset istället för TV. Det är inte VR men kan vara en kul upplevelse.

Oculus Quest 2 fristående VR headset med sportspel

Efterföljaren till Oculus GO heter Oculus Quest 2. Den har en hel del fysiska spel som får dig att svettas.
Båda klarar sig helt själva utan dator och utan övrig hårdvara.

Just nu kan du få en bra svettig upplevelse hemma med virtuell verklighet. Antingen på en TV skärm med en app såsom Zwift eller via 3D glasögon såsom Oculus Quest 2.
Du kan träffa dina vänner i Zwift och du kan spela med sina vänner i Quest 2 men de som är runt dig blir uteslutna.
Det som jobbas på nu är mixed reality där den fysiska världen och den virtuella världen går ihop. Glasögon du har istället för dina ordinarie glasögon och som lägger grafik ovanpå den fysiska världen.

Du finns i den fysiska världen och i den virtuella samtidigt.

Du kommer kunna jogga med vänner där du är, både de som är fysiskt nära dig och de som kopplar upp via internet. Alla ser varandra och kan prata med varandra.
Avstånd och hastighet suddas ut. Alla förflyttar sig tillsammans trots att varje löpare springer i sin takt i sin fysiska verklighet.
Den här tekniken med mixed reality kan också användas för att få samman familjer till middagsbordet trots långa avstånd.

Team Fakta