Tallin marathon 2014

Blicken fladdrar, Ulla vacklar och jag greppar hennes handled utifall hon skulle falla. Hon har sprungit slut på sin energi, mage och ben krampar. De sju kilometrarna kvar till målet ser ut att bli en rejäl kamp. Ulla tappar entusiasmen. Nu är det mitt jobb att få henne motiverad igen och se till att hon försöker ta sig fram så snabbt det är möjligt just nu.

Efter förra årets lopp var det ingen tvekan om att vi skulle sätta upp Tallin marathon på 2014 års lopplista. Tallin marathon är välorganiserat och har sträckor för de små barnen och uppåt. För de vuxna finns 10 Km gång/stavgång, 10Km löpning, halvmarathon och marathon.

Maran har en maxtid på sju timmar, du får en snygg medalj om du klarar loppet och du får en funktionströja i startpåsen. Marathonloppet är i två varv och det är totalt 1 Km kullersten, 1 Km grus, resten är asfalt.

Ulla fick bromsa när hon såg tiden på första kilometern, under 7 min är för snabbt. All intervall och backträning har gjort henne bekväm med snabbare tempon. Vi försökte istället hålla oss runt 7.10-7.20 min/km.

Ulla tycker att hon får spendera lite extra kraft för den här hastigheten. Det lutar förrädiskt uppåt så lite att man tror att det är plant de första 5 Km. Ulla tuffar på och ser obekymrad ut.

Vi springer längs kusten och det känns ganska långt innan vi kommer till vändpunkten men vi kan heja på alla bekanta som redan vänt och är på väg tillbaka. Vi har ett 20 tal löpare bakom oss när vi når vändnigen vid 9,5 Km.

Ulla håller tempot bra och hon har en obekymrad löpning. Med pauser har vi en medelhastighet på 7.30 min/km vid 20 Km. Ulla är fortfarande oberörd och stark. Vi kommer in i gamla stan, vi når varvningen och kommer ut på andra varvet.

Vid 25 Km har Ulla lite känning av kramp i magen men inte på samma sätt som det brukar vara, och det är positivt. Vi tappar fart, den höga farten i början börjar märkas på Ulla och hon har ont i benen.

Vi kommer äntligen fram till vändpunkten på 30 Km. Nu måste vi varva gång med jogg. Ulla kämpar på men hon ser märkbart tagen ut. Hon är också besviken på att all träning gett så lite utdelning och hon börjar utvärdera loppet redan innan vi nått mål. Jag är tvungen att ta kommandot och helt enkelt bryta detta. Vi måste fokusera på det vi håller på med.

Vi pratar om positiva saker och förstorar upp det som är bra, och ignorerar det som är mindre bra. Att Ulla kunde hålla ett så bra tempo det första varvet, att hon inte kräkts än, att hon fortfarande tar sig framåt trots energibristen.

Vid 35 Km är det jobbigt värre. Som jag nämnde i början var jag rädd att Ulla skulle ramla så jag tog hennes hand. En fotograf hittade oss och bilden kom fram till mina arbetskamrater.
– Å ni är så söta när ni springer hand i hand.

Jag håller Ulla underrättad med vilka kilometertider som behövs för att komma in under 6 timmar. Vid 36,5 Km slår vi ihop med alla snabba 10 Km löpare. Jag håller mig bakom Ulla som en sköld. Löparna springer in i mig och studsar bort från Ulla. Det blir bättre utrymme när vi kommer bort från kusten.

Vi pratar inte så mycket de sista fyra km, jag levererar en siffra ibland och Ulla nickar. Hon vet likväl som jag vad siffrorna betyder och vad hon måste göra för att nå målet under 6 timmar. Vi stretar uppför de sista backarna, svänger in på målrakan och landar på tiden 5.54.43 tim. Vi klarade det igen!!

20140914-TallinMarathon-Map

20140914-TallinMarathon-height

Mer bilder, HD film, mer text kommer vartefter.

Team Fakta