Styra din cykel i Zwift med Elite Sterzo smart

När du tränar inomhus med din vanliga utomhuscykel och använder en trainer på bakhjulet och använder appen Zwift.
I Zwift kan du trampa på din cykel och du färdas i världen som Zwift skapar på skärmen. Du kan välja väg genom att klicka på de ikoner som visas.

Styra med Sterzo

Elite Sterzo smart är en platta du lägger under framhjulet på din cykel. Nu kan du använda styret för att placera dig på vägen. Däremot kan du inte välja väg. Det behöver du fortfarande göra på skärmen.
Plattan är återfjädrande så att ditt styre pekar rakt fram när du släpper det.
I övrigt fungerar allt som vanligt. Din cykel följer vägen. Du kan fortfarande klicka på vägvalen.

Installation

Du behöver registrera din produkt och uppdatera programvaran i den. Det beskrivs här.

Jag testade med Apple iPad. På synkningspanelen kom det upp en ny ikon på en ratt. Klicka på ratten och välj Sterzo.
När du sedan startar en cykeltur för första gången med Sterzo får du lite information vad som gäller med styrningen.

Känslan

Det är kul att kunna styra men det är bara styrning på själva vägen. Det är frustrerande att inte kunna välja väg. Det är fortfarande ikonerna på skärmen som gäller om du vill byta väg.

Jag hade hoppats på att både kunna göra U-svängar och välja väg, men så är inte fallet tyvärr.

Jag kände till en början att jag var mer involverad i cyklingen när jag svängde. Men efter att ha använt Sterzo ett tag så har jag använt den mindre.

Zwift har bakdrag. Du kan placera din virtuella cykel bakom en annan cyklist och utnyttja att den andra får ta luftmotståndet. Har man ingen Sterzo då är det mer slumpen var du hamnar bakom de andra cyklisterna.

Om du är först i en klunga och vill dra ifrån den som är bakom, sväng då åt sidan så att de bakom dig tappar bakdraget och tryck sedan på med kraft för att dra iväg. Har man ingen Sterzo gör man det lättare för de bakom att hänga på när du gör utbrytningen.

Slutsats

När jag inte kan välja väg, inte kan göra U-svängar, inte kan komma in på stigar då känns Sterzo väldigt begränsad. Du kan välja fil på vägen för att utnyttja bakdraget från en annan cyklist.

Jag hoppas att Sterzo blir mer användbar framöver.

Mer att läsa

En utförlig recension finns på ZwiftInsider.
Du kan köpa Elite Sterzo smart på bland annat Cykloteket.
Tänk på att det finns en version av Sterzo som är billigare men är bara ett återfjädrande stöd för framhjulet. Vill du styra i Zwift är det smarta versionen du behöver.

Team Fakta