Se trampfrekvensen i Zwift

När du har en Wahoo Kickr Snap på bakhjulet av din vanliga cykel och tränar inomhus då får du upp en massa intressant data i appen Zwift. Du får hastighet Km/tim, hur mycket kraft du lägger på trampandet räknat i watt, du ser watt per kilo kroppsvikt.
Något du inte får med Kickr Snap är hur många varv per minut du gör på pedalerna – med andra ord: kadens.

Varför ska man bry sig om kadens? Det finns en mycket intressant och teknisk artikel om kadens.
Min egen väldigt lilla erfarenhet är att jag ser min kadens som en indikator på att jag antingen är lat eller har fel växel.

Det är svårt att känna om man sackar ned i frekvensen. För att komplettera Wahoo Kickr Snap har jag skaffat en Wahoo kadenssensorCykloteket.
Starta Wahoo-appen och lägg till din sensor där. Då ser du att den fungerar och den blir registrerad hos Wahoo.
Därefter kan du använda den i Zwift.

Kadensen syns högst upp till vänster. RPM = Rotations per minute.

Jag har använt kadensen för att trycka på lite extra när jag ser att den dalar från det värde jag försöker hålla. Har experimenterat med hög kadens och fördelar med det.
Antar att man precis som med löpning behöver lite olika typer av cykling för att klara av olika situationer.

Kadensmätaren öppnar upp för nya träningsformer där man tränar de snabba muskelfibrerna vid hög kadens och de långsamma muskelfibrerna vid låg kadens.

Växlar jag ned behöver jag trampa fortare för att kunna bibehålla hastigheten. Hur reagerar kroppen då. Behöver jag då mindre eller mer syre, får musklerna en viss typ av vila men ansträngs på ett annat sätt? Allt det får man testa sig fram med, för att sedan göra rätt när det gäller.
Då kan det vara bra att se kadensen tillsammans med pulsen. Puls är en annan sensor och en annan artikel.


Nu har det gått en tid och jag använder kadens vid varje cykelpass. Den detekteras av Zwift ofelbart varje gång. Den hjälper mig att hålla koll så jag växlar ned i tid och håller tillräckligt hög frekvens för att inte tappa i uppförsbackarna. Det är ingen avgörande grej men ger lite krydda till cyklingen. Samma sak är det med pulsbandet Wahoo Tickr som inte heller är avgörande men ger en krydda.

One Reply to “Se trampfrekvensen i Zwift”

Comments are closed.

Team Fakta