Slängardag

ÅtervinningIdag har vi haft en slängardag och mer eller mindre utrymt källaren från ”bra att ha saker”.
Det första man måste kasta innan man börjar är sentimentalitet. Det andra man måste stänga av är analytisk förmåga. Visst en del saker kan eventuellt vara användbara i en hypotetisk framtid, men de är inte användbara nu och ska därför slängas.
Andra saker kan eventuelt säljas men vad tusan, då ska man lägga tid på det och försöka få fram en köpare.
Har man trots allt separationsångest kan man fotografera sitt kära skräp och sedan slänga det. Då har man det typ kvar men ändå inte.
Feng Shui – Kasta nu”


220px-7400Idag slängde jag alla böcker om microcontrollers och elektronik. Alla TTL-kretsar, alla cmos-kretsar, alla microcontrollers, all elektronik. Tänkte först spara lödkolven och kretskortsborren men jag har inte behövt dem på 25 år så de åkte.
Jag hade en idé runt 1990 att bygga ett datorsystem moduluppbyggt. Behövs en till CPU+Minne så ansluter man det i en modul. Jag hade gjort sådana kort med 6502-processor, och hade gjort ett RAM-minne med batteribackup som lagrade 8Kb. Hade en 4*40 tecken display där jag gjort så även åäö kunde visas.
Men allt sådant är oerhört föråldrat nu. Det går att köpa flera Raspberry Pi 3 för 395 Kr styck och ansluta i ett nätverk för att få mer datorkraft.

Idén från 1990 med moduldatorer har jag sedan dess förädlat till beroendelösa moduler inom systemutveckling. Det blev mitt projekt InfoHub som jag nu jobbat på i flera år. Igår kväll blev jag klar med datalagringen, och idag kastade jag förlagan – batteriminnet.
Men jag sparade faktiskt en sak mitt i kastivern, mitt virverktyg och virtråden. Det är ett sätt att skapa snabbkopplingar mellan två punkter på ett kretskort som tex en Raspberry Pi och ett lab-kort.

Efter ett par lass till återvinningen så åkte vi till Hornbach för att köpa ogräsättika för grusgångarna, sju Pelagonier att dekorera hemmet med.

Nästa gång utrymmer vi vinden. Då ska jag kasta alla gamla skolanteckningar, och kasta Vic-20, Commodore-64 och Amigan med tillbehör. Det var där jag började min bana som programmerare 1984. Men vad tusan ska man ha allt skräp till?
Vill jag mot förmodan programmera lite rå 6502-assembler igen på Vic-20 så finns det emulatorer, som fungerar på Raspberry Pi dessutom.

Team Fakta