Årets sista långpass

Årets sista långpass var en idé jag fick när jag sprang ett ultrapass den 30 december 2006 – Mac Donalds tour
Mc Donalds tour var en häftig upplevelse att springa i gnistrande vinter och göra depåstopp. Jag ville dela upplevelsen med fler löpare och satte ihop en bana till året efter.
Banan för årets sista långpass går runt de norra förorterna till Stockholm. Start och mål är utanför T-Bana Slussen. Starten går strax innan solen går upp så vi får maximalt med ljus.

Du kan väl testa
Alla är välkomna att hänga med och jogga.
Detta är ett träningspass utan föranmälan, utan att det kostar något och du behöver inte vara med i någon klubb. Dyk bara upp med ett gott humör, välj en hastighetsgrupp som passar dig och ha trevligt.

Lagom sträcka
Sträckan är ca 60 Km men du springer så långt du känner för just den dagen. Vi följer T-bana, busslinjer och pendel. Det finns också många depåstopp med toalett längs vägen.
En del vill känna på starten och springer kanske till Stadion 3Km eller till Mörby centrum 10 Km.
En del springer en halvmara och slutar vid Edsberg eller Sollentuna centrum.
Akalla T-bana, Jakobsbergs pendel är också två populära ställen att avrunda dagen.

Två extra depåstopp
Ulla brukar ha två uppskattade depåstopp. Ett strax efter Sjöberg och ett strax innan marathondistansen. Ulla har då massor med gott som löparna behöver, såsom kaffe, wienerbröd, tomteskum, varm grönsaksbuljong, coca cola och mycket annat.
(Nej, jag understryker att det inte kostar något att vara med och du behöver inte vara med i någon klubb. Vi tycker det är kul att det kommer många löpare och att vi har en kul dag i våra grupper)

Skillnaden mellan långpass och ultrapass
Det heter visserligen ”Årets sista långpass” men upplägget är från de ultrapass som vi har i vår träning. På ultrapassen är det sträckan som är grejen. Man tar tid på sig för att äta, gå på toa, byta kläder – allt för att kunna genomföra sträckan. Springer man i grupp som vi gör här, då är gruppen ett stöd för att hålla glädjen och de positiva tankarna igång. Tiden det tar att genomföra sträckan är ointressant.
I de snabbare grupperna är löparna bättre tränade och ultrapasset har mer karaktär av ett långpass.

Hastighetsgaranti
Partygruppen håller 7.15 min/Km när vi springer. Jag har GPS och försöker hålla hastigheten nära detta. I början rusar alla iväg men jag håller ändå det utlovade tempot hela vägen oavsett om alla andra springer iväg.

Sistamansgaranti
Jag har hittills under alla år varit sist till Slussen och sprungit med de löpare som kämpat längst. Vi kommer att se ljusen från slussen när vi passerat Rolambshovsparken. Vi kommer att runda ståtliga Stadshuset, springa längs gamla stan och vattnet, runda kungliga slottet och komma i mål på ett slussen.

Det har hänt att några vill ha en burgare på Mc Donalds innan hemfärd, andra har tagit en öl på restaurang gröna dörren.

 

Team Fakta