Årets sista långpass 2012 – Så gick det

Det blev deltagarrekord i årets upplaga och många satte nya personliga längdrekord trots halt underlag och regn. Det hade vi på känn redan innan passet när så många som 63 stycken hade visat intresse på Funbeat. Det var rekordmånga som sedan kom till slussen. Vädret var ganska rimligt för löpning så här års. +2 grader, isigt underlag och fuktigt i luften. Ibland lite snöglopp eller fint regn.

[section]
Årets sista långpass , samlingssida för alla Årets sista långpass.
Årets sista långpass 2012 , Årets inbjudan.

I år hade vi tre grupper. Daniel Becker tog hand om den snabba gruppen 6.30 min/km. Mikale Forsström och Jan-Erik Ramström hade en variabel grupp som sedan blev två grupper. Jag tog hand om sista gruppen. 7.30 min/km. Jag har noterat se senaste åren att långpasset blivit mer populärt med mer löpare, och samtidigt har sista gruppen stadigt har blivit mindre. I år var vi rekordfå med 10 stycken i sista gruppen. Jag hade en mycket kort information om det praktiska för dagens pass och sedan gick vi ut för att starta våra GPSer.

WP_20121229_039

De snabbare grupperna fick börja och sedan joggade vi iväg i partygruppen. Det var ganska bra underlag och hyffsat väder vid start. Vi pratade och joggade tills vi kom till Mörby centrum 13 Km. Där tog vi ett toastopp. Jag har märkt från tidigare år att det behövs ett toastopp just där. Boel sprang med ett tag i sista grupp men fortsatte vid Mörby. En löpare var tvungen att bryta här.

Vi fortsatte mot Sjöberg. En av löparna fick löparknä men tog sig till 20 Km och depå 1 där Ulla Lembke och Annica Johansson fixat med drica och tilltugg. Ann-Marie Andersson var också där och hejade på oss. Jag fick på mig en regnrocksjacka, en riktig livräddare som gjorde att jag höll värmen resten av dagen.
WP_20121229_038
Löparna var vid gott mod och ingen ville ta paus på OKQ8 vid Edsberg 22 Km. Jag kollade så ingen stod där och väntade på oss. Vi fortsatte mot Sollentuna centrum 24 Km. Där var tre löpare nöjda för idag och tog pendeln. Nu var vi fyra löpare kvar som sprang över bron och in på Malmvägen. Pernilla Otto, Linda Junker, Rickard Hillebrink, Peter Lembke.

Vi anlände till Akalla efter 28 Km. Där tog vi en rast och jag köpte dricka och Wienerbröd. Det var för mig en viktig rast för jag har inte skött dricka och matintag ordentligt fram tills nu. Granne till Akalla finns Järvafältet. Det visade sig att vägarna på Järvafältet hade en jämn och skrovlig isskorpa med perfekt grepp om man har dubbar. Linda hade redan jobbat hårt för att komma till Akalla, och nu fortsatte hon och fick jobba ännu hårdare för att nå Barkarby och matstoppet på MAX vid 33 Km.

WP_20121229_058

Barkarby MAX – mer än halvvägs. Vi tankade kalorier på MAX och måste ha varit klara ganska fort. Linda steg av här efter ett tufft dagsverke. Nu var vi tre löpare i partygruppen. Vi fortsatte mot mot Jakobsberg och mötte Jakob som sprang och mötte oss. Han anslöt till gruppen och tillförde ny positiv energi. Från 35 Km var vi fyra stycken som sprang hela vägen till Slussen. Pernilla Otto, Rickard Hillebrink, Jakob Ruhe, Peter Lembke. Richard körde odubbat i vanliga skor, och det var stundtals lite farligt när han träffade på någon blöt isfläck. Vi joggade förbi Viksjö centrum och fortsatte mot 40 Km och depå 2.
WP_20121229_070

Normalt brukar det vara mörkt när vi når depå 2 men vi har varit snabba med matstoppen och når Ulla och Annica innan det blir mörkt. Depå 2 ger oss mycket positiv energi och vi fortsätter framåt. Det finns bensinmackar på vägen till Brommaplan men vi stannar inte på någon av dem. Vid tre tillfällen byter vi sida för att det inte bara ska vara rakt fram. Vi är alla slitna. Rickard har som längst sprungit marathondistansen tidigare. Han passerar den distansen idag och bara fortsätter. Vi anländer till Brommaplan 51 Km Rickard tittar på T-banan men jag ser till att han slutar tänka på det och istället går in på Mc Donalds där vi tankar kalorier.

Nu är det mindre än en mil kvar. Vi fortsätter mot Alvik. På vägen finns en extrabacke man kan ta, den tog vi allihopa och fortsatte sedan ned till Alvik. Det var eländigt minst sagt på gångbanan. Små gångar i snön. Tidigare år har Solna och Jakobsberg utmärkt sig att ha usla gångbanor men i år var de jättefina och istället får Alvik den tvivelaktiga äran att ha sämst snöröjning med råge. Eftersom vi sprang ned till Alvik fick vi en liten backe och kom direkt upp på Tranebergsbron och slapp se den i fjärran. Rickard får kämpa hårt. Vi fortsätter mot Stadshuset, förbi den och vidare mot slottet innan vi tog höger och mot Slussen. Nu får Rickard nya krafter och ökar farten sista biten mot Slussen.
WP_20121229_063

Tillbaka i Slussen. Den totala bruttotiden (den som jag alltid räknar) blev 9.58 tim, och sträckan blev 60,53 Km. (60,6 Km). Är mycket glad att det gick så bra för gruppen. Pernilla satte årslängsta och Rickard satte personligt längdrekord. Tack Jakob för sällskapet. Skönt för kroppen att sluta springa. Men samtidigt lite tråkigt att det är ett år till ”Årets sista långpass 2013”. Men jag har en hel del planer för 2013 så det kommer att bli fler långlöp. Jag åkte T-bana till Mörby och Ulla hämtade upp mig där.
[sectionend]

Här kommer lite siffror.
Antal löpare vid olika platser
[table]
Ant,Var,Not
63,Funbeat,Innan den 29e
59,Slussen,Lite svårt att räkna
57,Depå 1,Kan ha tillkommit någon löpare längs vägen. Annica och Ulla räknade
36,Depå 2,25+7+4 Annica och Ulla räknade
[/table]

7.30-gruppen
Vi startade med tio personer.
[table]
Ant,Km,Var,Not
-2,13,Mörby centrum,En var klar. En fortsatte
-1,20,Depå 1,En löpare bröt pga löparknä
-3,24,Sollentuna centrum,Tre löpare var klara för idag
-1,32,Barkarby MAX,En löpare var klar för idag
1,34,Innan Jakobsbergs station,Jakob stärkte upp gruppen och tillförde energi
[/table]

Länkar
Funbeat rapporter från många löpare
MarathonMia bloggar
Tess Ljung bloggar
Funbeat inbjudan
Facebook inbjudan
Film från 2011
GPSies Kartan för 2012


Väl mött 2013!

Team Fakta