Årets sista på sommaren 2012

Ulla och Annica tränar inför nästa års 100 Km. Idag testade vi banan för Årets sista långpass, fast på sommaren. Vi sprang hela dagen och fick ihop över 60 Km i strålande sol.

2012-08-11

[section]

Vi började löpningen strax före kl 10 och sprang mot Brommaplan. Det kommer att bli en varm dag. Vi springer och pratar, passerar Alvik och kommer över Tranebergsbron ned i Rålambshovsparken. Där finns en stor plaskdamm som vi plaskar i. Det gäller att hålla huden och kläderna fuktiga hela tiden så man får kyleffekten när vattnet dunstar.
20120811-085904
Vi går i de värsta backarna. Senare kommer vi att gå i alla backar för att spara energi. Vi kommer ned i Rålambshovsparken igen och fortsätter Norrmälarstrand förbi macken och mot Stadshuset. Framkomligheten är ok men det är en vacker dag och folk börjar inse detta.

Vi når Stadshuset och får lirka oss igenom mängden med människor som kommit med buss och vill titta på Stadshuset där Nobelpriset delas ut. Vi fortsätter och korsar Drottninggatan och den lilla statyn av en Räv som är oerhört populär att fotografera. Svänger höger och förbi Kungliga slottet upp mot Slussen och Mc Donalds.

På Mc Donalds har vi vårat första mellanmål. Hamburgare och dricka. Livet var inte fullt så underbart för medlemmarna i en familj där alla skällde på varandra. Så pratar man inte med sina barn och med sina föräldrar.
Toapaus och sedan ut på gatan där studenter från högskolan går runt i mössa och helkroppsdräkt.

20120811-110435

Nu börjar det bli trångt på riktigt när vi springer mot slottet igen. Nu kommer vaktparanden och vi passar på att ta lite bilder och lyssna när de spelar. Vi fortsätter mot kanalbåtarna vid Dramaten. Här är det väldigt mycket folk som vill åka båt, och det är fullt med folk längs promenadvägen mot Djurgården. Vi får springa på andra sidan strandvägen förbi hotell Diplomat.
20120811-111422
Berwaldhallen har ingen av oss besökt någon gång. Det skulle vara kul att lyssna på musik där. Har sett konserer på TV ibland. Vi konstaterar att vi springer i sista spurtbacken innan målgång på Tjejmilen och att den tävlingen är den 1 september. Utanför Sveriges radio finns en plaskdamm i höjd med TV-eken. Här är det skitigt men vi är varma och måste plaska ändå.
20120811-114455
Valhallavägen lutar uppåt och den är väldigt lång. Mot slutet av gatan hittar vi en plaskdamm med iskallt vatten som får kyla ned oss. Bygget vid Roslagstull går vidare och vi tar oss förbi. Både Ulla och Annica har sten i skon och måste snöra upp, konstantera att de snörat för hårt och korrigerar. Jag har också sten i skon men det är enklare att få ut när man har foppatofflor.
20120811-115312
I höjd med Cosmonova (Naturhistoriska museet) pekar Ulla och ber oss titta. Vi tittar runt efter plaskdammar, söta hundar och annat, och tittar sedan på Ulla. Moln, regnmoln på himlen, långt borta. Det kanske blir lite svalka om ett tag. Passerar Ålkistan, under Norrtäljevägen och upp till Bergshamra och plaskdammen här.
De har en affär och vi sitter nu utanför och mumsar på wienerbröd och dricker proteinmjölk innan det blir plaskande i dammen.
20120811-124352
Över bron och följer Norrtäljevägen förbi Danderyds sjukhus och den långa långa backen upp till Mörby centrum. Jag visar dem den uppsamplingspunkt som vi ska använda den 29 december på [Titel=534]. OKQ8 har flyttat från Mörby så vi har ingen anledning att uppehålla oss här. Norsgårdsvägen, förbi kolonilotterna, Enebybergsvägen och upp till OKQ8 där den ligger nu. Här blir det vattenpåfyllning.

Efter OKQ8 tar vi Sätraängsvägen och grusvägen som går parallellt med Danderydsvägen för att komma fram till Sätraängskyrkan. Borgvägen fram till badplatsen som ligger vid Edsviken. Här går vi i och plaskar. Det är skönt att kyla ned sig. Nu har vi långa och branta Fasanvägen upp till Lomvägen och Sjöberg centrum. Ulla brukar ha depå 1 här med bilen, men idag passerar vi och fortsätter grusvägen parallellt med Danderydsvägen.
20120811-145307
Vi kommer till den vackra tunneln i Edsberg där man har målat motiv från kända svenska visor och även skrivit sångtexterna på väggarna. Vi stannar till en stund och sjunger lite innan vi fortsätter mot Edsbergs slott. Inne på slottsområdet är det bröllop. Tror vi fick se bruden, hon hade en fantastisk klänning och kom dit i en lång vit bil med tonade rutor.

Normalt är banan en bit från Edsviken men vi var tvugna att söka oss till svalkan av vattnet. Inte så fräscht vatten när det är välbesökt av alla fåglar men det fick duga. Vi fortsatte ut mot stora vägen och kom in på banan för Jubilemsloppet. Annica kände igen sig. Vi kom till bron och över till Malmvägen och fram till bensinmacken. Här frossade vi i varmkorv med bröd, dricka och godis.
20120811-154820
Vi pratade med personalen om en pågående finallandskampsfotbollsmatchen mellan Mexicos och Brasiliens gödkalvslandslag där man ska vara max 23 år gammal. (Mexico vann). Vi plaskade utanför. Det är skönt att bensinmackar har vatten. Bara 300 meter senare var mina skor torra. Ulla och Annica tog in på en annan väg som de tyckte var fin men jag fick ropa på dem så vi kom till tunneln under Uppsalavägen och in Akalla.

Espogatan, Vandagatan och uppför backen till T-bana Akalla. Här är ett populärt ställe att avrunda passet när vi springer på vintern, men vi fortsätter ned till plaskdammen vid Stenhagsskolan. Plaskar runt lite och sedan ned under Akallalänken och in på Järvafältet Hägerstalund. Vänster i korsningen och sedan vänster igen i nästa korsning. Målet är Barkarby. Järvafältet bjuder på storslagna vyer med kor och hästar, även en hel del myggor. Såg ett par minihästar, de är så söta.
20120811-16375020120811-16384720120811-165025
Vi når till slut Barkarby och ser IKEAs blåa byggnad. Nu siktar vi in oss på enn skrovmål på Max. Vi äter hamburgare och dricker mjölk. Det behövs ett redigt mål mat om man ska orka med. Mjölk är toppen för en mage som börjar bli less på att skumpa runt Coca cola och mineralvatten. Vid bordet bredvid sitter en familj med två små grabbar. De kan inte prata ännu men de har en djup och inlevelsefull diskussion med varandra om ditt och datt.
20120811-173813
När vi kommer ut från Max känns det kyligt trots det fina vädret. Vi har slut på enegri i kroppen och det tar en stund innan vi får ta del av energin vi just ätit. Efter lite inledande promenad joggar vi till närliggande Jakobsberg och ned i den vackla tunneln där. Vi springer rakt igenom och fortsätter rakt fram mellan husen. Vi korsar veckovägen och in mellan husen. Här finns en dusch med härligt iskallt vatten. Plaskar.

Springer längs fotbollsplanerna och ser haren som jag såg förra veckan när jag sprang här. Mölarvägen och ut på Viksjöleden. Vi passerar Fastebolskolan och dess stora drake som just nu håller på att renoveras eller rivas. Rakt fram till Andebodavägen uppför backen vid gymnasternas idrottshall och in på Idrottsvägen. Här finns ett fint bostadsområde där alla gator har anknytning till idrottsgrenar.
20120811-181545
Små vägar ned till tunneln som går under bondevägen och Viksjöleden. Strax innan ser vi en massa glada hundar som skäller på varandra. En av hundarna kan inte skälla, den låter som en hårt bromsande bil. Under tunneln, vi går uppför den branta backen. Ulla och Annica har kämpat länge och långt men de säger inget om krämpor eller trötthet. Vi följer vägen längs golfängarna och fortsätter förbi bommen och sedan vänster ut på Backlöksvägen.

Vi springer längs Blomsterkungsvägen och springer vänster vid andra stora tunneln så vi kommer under Blomsterkungsvägen och fortsätter sedan mot Lövstavägen. Här brukar Ulla ha depå 2. Vi berättar för Annica om hur det brukar se ut här på vintern. Lövstavägen är lång när man vill ha tag i en toalett. Det dyker snart upp en bensinmack vid Lövkojsgränd och vi gör ett stopp. Nu är Ullas fötter inte goa och glada och Ulla hoppas att vi snart är hemma.
20120811-194604
Lövstavägen är väldigt lång och vi följer den. Jag föreslår sidbyte med det blir inget av med det, får inte kämparna att göra onödiga sidbyten. De fortsätter ett steg i taget framåt. I höjd med Vällingby är det en stor nöjespark på besök, den lyser upp med alla fina lampor och musik. Det börjar skymma. Vi trampar vidare. Ingen beklagar sig men det är mycket intressant hur långt det är kvar. När vi korsar Bällstavägen känner Ulla igen sig.
20120811-202251
Går förbi Åkeshovs simhall och tar in direkt till vänster på Spinnrocksvägen. Jag får dem att jogga sista biten in mot Kolla. Vi får en mottagningskommitte med Martin, Ove, Ingalill och Buster. Hunden Buster är reserverad, han känner inte igen oss till en början men blir väldigt glad när han upptäcker vem som kommer. Annica är på strålande humör. Längdrekord på träning. Så här långt har hon aldrig sprungit på träning tidigare.
Martin har bilen och kör hem Annica och Ove.
20120811-202440
Ulla fryser så hon skakar. Jag får hjälpa henne att komma till rätta i vardagsrummet. Hon får varm mat, lugnande mjölk och en varm kopp kaffe. Då börjar livsandarna komma tillbaka. En snabb dusch och sedan nannar hon gott. Jag fortsätter en stund framför datorn och fixar bilder från idag och från After work i torsdags.

[sectionend]
Det var kul idag. De var duktiga. Jag tycker de var starkare mentalt idag jämfört med för två veckor sedan på Järna-Hornstull. Det var också kul att se banan på sommaren med alla plaskdammar.

Det blev totalt 61570 meter på bruttotiden 09:44:17

Annica skriver om passet på Funbeat.