Garmin Vivofit

vivofitVi hade kollat upp Garmin Vivofit redan innan vi åkte till Sunne, och i söndags köpte vi varsin på XXL eftersom de har bäst pris enligt prisjakt.se (Säg till i butiken att du vill ha webpriset om det är lägre)

Vivofit är ett armband som visar tid och datum, antal steg du gjort idag, antal steg du borde klara av idag, kalorier du använt idag, och hur långt du gått sammantaget idag.
Det finns en enda knapp på klockan, med den bläddrar du mellan vad du vill se.

Vid midnatt lagras alla värden i klockan och minnet räcker för att lagra data i några veckor. Batteriet är ett par knappceller som räcker i ett år och kan sedan bytas.
Klockan är vattentät, klarar att duschas med, du kan bära den dygnet runt.

Du kan synka klockan mot Garmin connect via din dator eller telefon. Håll inne klockans ända knapp så det står synk i fönstret. Tid och datum ställs in på klockan när du synkar.

Om du är en aktiv människa så kommer ditt stegmål för imorgon att förändras i klockan när du synkar. Det gör att du hela tien har en utmaning att vara aktiv.
Oavsett om du rör på dig mycket så är perioder av stillasittande inte hälsosamt. Klockan indikerar att du suttit länge nog och behöver röra på dig.

Synkning mot telefon görs med Bluetooth.
Om du vill synka med din telefon bör du först kolla att klockan och telefonen kan prata med varandra.
iPhone är inga problem. Jag har en Huawei Y530 med Android 4.4, den fungerade utan problem.

Synkning mot dator görs med medföljande ANT+ adapter och programvaran Garmin connect.

Oavsett om du synkar med telefon eller med dator så lagras dina data på samma ställe, på ditt konto hos Garmin connect. Du kan alltid surfa in på Garmin connect och titta på din historik.

Garmin connect använder du kanske redan för din GPS-klocka, nu finns även en flik för ”Hälsa och träning” där du hittar data från din Vivofit.
Även om du inte har någon klocka så är Garmin connect en bra plats du kan använda för att registrera din träning och få en överblick.
Om du sedan skaffar en GPS eller ett fitnessarmband så kan du använda dem med ditt Garmin Connect.Aktivitet

StegUppdelatSteg
Trots att jag tränar löpning och gillar att springa långa distanser, står och jobbar och känner mig aktiv så avslöjar klockan att jag inte ens når minimimålen i antal steg per dag.
Jag klumpar ihop motionen till extrema tillfällen och förfaller däremellan. Klockan har till och med minskat mitt mål för dagen från normala 7500 steg till 7196 steg och nu till dagens 7124.
Det finns massor med grafer, hittade precis en aktivitetsfördelning över dygnet. Hittade snabbt att jag behöver röra på mig under arbetsdagen.

Tillsammans
Nu skaffade Ulla och jag varsin klocka samtidigt för att peppa varandra. I Garmin connect kunde vi lätt hitta varandra och dela data.
Veckans topplista dök upp. Nu samlar vi motion under hela dagen. Att samla steg är något vi båda kan göra med samma förutsättningar.

SömnSömn
Du kan se när du somnade, när du vaknade, hur mycket du rört dig under natten och du kan välja ett ansikte för hur du kände nattens sömn var.
Sömnloggen har imponansvärde på mig och jag fick mig en tankeställare.

Vikt
Du kan lägga upp mål och regga din vikt. Jag har blivit ganska tung med 82 Kg och satte målet 79 Kg för att börja tänka i banor om viktminskning.
Idag kunde jag regga 80,9 Kg och ser på en graf att vikten går åt det håll jag vill.

Utmärkelser
Ulla fick utmärkelse för 5000 steg, 10000 steg och en speciell utmärkelse ”2 x målet” för hon gått 18 tusen steg på en dag och målet var mindre än hälften.
Jag fick en uppmuntrande utmärkelse för 5000 steg och en känsla av att jag minsann ska plocka fler. 🙂

Kalorier
Jag har inte ännu testat ”Kalorier in/ut” för att få koll på kalorikontot.
En känd aktör inom kalorihanteringen är MyFitnessPal, och Garmin connect kan förse med data om du har ett konto på MyFitnessPal.

Grupper
Du kan starta din egen träningsgrupp och dela data med medlemmarna i gruppen. Jag har inte testat detta ännu.
Du har en mängd möjligheter och inställningar vad gruppen ska syssla med. Liksom med kalorier kan det här bli en egen text för det är så mycket.

Pulsbälte / Pulsarmband med ANT+
Klockan kan användas med ett ANT+ pulsbälte. Du kanske har ett med din GPS-klocka. Du kan då registrera puls under hela dagen och få upp grafer och statistik över hela dygnet.
Jag har inte testat detta ännu eftersom pulsbälten är obekväma.

På Balaton Supermarathon träffade jag en kille som använde ett ANT+ armband som läste av blodflödet i ådrorna. Samma teknik som finns inbyggd i TomToms dyrare modeller. Med det armbandet går det alltså att få bekväm pulsmätning på alla Garmin klockor som idag stödjer pulsband. Jag hittar inte just den han använde men här är en liknande.

Appar
Jag har ju glömt berätta om appar. Du kan använda Garmin Connect i din telefon och få ett utdrag över hur det går i en enkel överblick. Sedan finns hur mycket som helst i menyn. Hittade just mina utmärkelser, mina sömngrafer och kan bläddra mellan dygnen. Här finns massor att utforska.

MyFitnessPal har också en app som jag inte testat ännu. Den är till för att hålla koll på kalorier.

VeckansTopplistaSå hur går det då för oss?
Ulla synkar med datorn. Jag föredrar att synka med telefonen.
Ulla är i rörelse hela arbetsdagen och gick igår 11 Km. Jag fick ihop 5,0 Km.

Nu vill jag samla fler steg, samla utmärkelser, få in fler steg i arbetsdagen, utöka sömntiden, testa kalorier med MyFitnessPal, gå vidare med viktminskningen.
Det finns så mycket kul att testa.
Och oavsett allt annat så har jag nu ett armbandsur som visar klockan, det har jag saknat.

Länkar

Team Fakta