Ulla jobbar på lördagen

Genom att börja jobba kl 6 igår skulle det eventuellt gå att undvika helgjobb. Men tyvärr gick det inte. Ulla fick jobba 6 timmar idag.
Efter mitt löppass kom jag till Ullas jobb och tittade. Jag har inte sett den gigantiska maskinen i rörelse tidigare. De är bara två personer idag så det går inte att köra i full fart. Idag tillverkar de 4 tusen böcker i timman. Maskinen klarar att producera upp till 6500 bäcker i timman.

Maskinen är så stor att det är svårt att få en överblick av var den börjar och slutar. Egentligen är det fyra maskiner som är sammankopplade till en enhet.
Upptagninsmaskinen har åtta fickor för ark och de får man stoppa i för hand. Arken tas upp och skickas ihopsamlade in i limmaskinen.

Limmaskinen stryker på rygglim och eventuellt sidsmörjningslim på arkens rygg, tar fram ett omslag och trycker fast det och klämmer på sidorna av ryggen så sidsmörjningen fastnar. Sedan finns ytterligare en tilltryckningsplatta innan boken hamnar på bandet. Det är en förenklad beskrivning. Tänk om omslaget är kortade än inlagan, då skulle det bli lim överallt i maskinen om den inte hade finesser som att stryka lim på delar av ryggen.

Nu ska boken åka på banden ett tag för att limmet som är 180 grader ska torka så pass att boken går att skära.
Skärmaskinen stackar upp en eller flera böckar och håller fast dem med en stamp innan knivarna går ned och skär bort huvud, fot och framändan. Nu är boken klar.
De skurna böckerna stackas upp i en maskin och kommer i lagom buntar för att läggas på pall eller i kartonger.

Ulla visade lite av finesserna, knappade på en av maskinens pekskärmar och berättade att allt gick att ställa in här, allt finlir med omslag, tilltryckningsplattor, limvalsar och mycket annat. Det syntes att hon vet vad hon gör. Sedan visade hon med lätthet systemet de registrerar jobben i.

Ulla har jobbat med bokbinderi sedan 1975. Alla tunga lyft är inte bra för henne. Hon lyfter några tusen kilo varje dag. Fingrarna låser sig och hon har fått operera ett par av dem, det blir fler. Och alla muskler i ryggen är överbelastade.
Jag kan bara massera bort det värsta.

Team Fakta