Samsung GT-B2710 Xcover 271

Xcover271 är robust och klarar tuffa tag.En telefon är en extra säkerhet när man är ute på äventyr i naturen. En av de får telefoner som tål tuffa tag är Samsung GT-B2710 Xcover 271. Telefonen säljs fortfarande av ett flertal försäljare trots att den lanserades i oktober 2010. Det tyder på att den har något som andra telefoner inte har.


[section]
Jag har tidigare använt så kallade Smart phones med pekplatta. Både HTC Desire och Apple iPhone 4s. Båda telefonerna är dyra i inköp och tål inte fukt. De har knappt någon batteritid och fungerar inte när man har frusna blöta fingrar och definitivt inte med vantar. Men det värsta är ändå att de ibland inte kopplade samtalen och behövde startas om.

Robust
Xcover271 är robust som en sten. De flesta knapparna känner man genom en vante, men manövreringsknappen är svår att använda med vantar på.
Telefonen har blivit klassad med IP-skalan som en IP67. Det innebär att den ska kunna vara påslagen under 1 meter vatten i 30 minuter utan att ta skada. Men då gäller det att man använder gummiskyddet som täcker USB-porten.

Xcover271 är robust och klarar tuffa tag.
Xcover271 är robust och klarar tuffa tag.

Batteritiden är ett par veckor och telefonen laddas via microUSB precis som alla moderna telefoner.
Högst upp finns en bygel som kan användas för att säkra telefonen så den inte kan tappas.
Den inbyggda ljusstarka ficklampan går att starta även om knapplåset är påslaget.
Jag irriterade mig tidigare på att telefonen låser upp långsamt. Man håller inne en knapp nere till vänster. Efter att ha använt telefonen med frusna fingrar uppskattar jag att bara behöva klämma på telefonen för att låsa upp den.
Volymknapparna på höger sida är stora och användas under ett samtal för att enkelt öka eller minska volymen. Om du lyssnar på musik kan du använda de stora volymknapparna utan att låsa upp knapplåset.
Det går att lägga in telefonnummer på sifferknapparna, då behöver du bara hålla inne en siffra så rings numret upp. Det är oerhört praktiskt när fingrarna inte vill vara med.
Det går inte att koppla en siffra till ett nytt sms där mottagaren är ifylld. Den funktionen saknar jag mycket.
I reklamen till telefonen pratas det mycket om den fantastiska bildskärmen som är svår att repa. Så är det inte. Det är en robust skärm med en skyddsfilm ovanpå som tar upp stötar. Det blir ett märke om man trycker in nageln. Efter en stund är märket borta. Repor däremot kan plasten inte fixa. Det ser ut att gå att byta platsfilmen om det behövs.

Minne, kopiera data
Du kan lägga in ett extra MicroSD-kort i telefonen för att kunna lagra musik och ta bilder med den inbyggda 2Mpixelkameran. Max 16Gb, men det brukar räcka väldigt långt. Som musikspelare är den OK.
Man kopplar telefonen till datorn som en vanlig USB-enhet och kopierar in de MP3 låtar man vill ha. Har testat detta på Mac och Windows 7. På Ubuntu däremot dyker inte telefonen upp, där var jag tvungen att ta ut minneskortet och läsa det direkt i datorn. Det går bra på alla operativsystem att kopiera data med Bluetooth till och från telefonen, men det går långsamt.

Musikspelare
Som musikspelare är Xcover271 bra. Du får lite färdiga spellistor där du kan spela upp senast inlagda låtar, mest spelade låtar, slumpvis och lite annat. Du kan även välja vilken typ av klang du vill ha, vad du tycker låter bäst. Ljudkvalitén är helt OK enligt mig. Duger för löparrundan.
Det medföljande headsetet som ansluts med microUSB har bara en knapp och den används enbart till att svara eller avsluta ett samtal. Du kan bara byta låt om du låser upp knappsatsen och väljer höger/vänster på manövreringsknappen. Lite tråkigt att det inte går att använda vanlig 3,5mm stickprop.

Kamera
Det finns en 2Mpixel kamera som du inte kan använda samtidigt som du lyssnar på musik. Men det går att snabbt komma tillbaka till senast spelade låt efter att man använt kameran. Bilderna från kameran är OK för att lägga upp som små bilder på internet. Det går även att filma men den filmen duger inte till något.

Köket
Inomhusbild med lite motljus

Det finns en självutlösare, nattläge för att ta bilder i dåligt ljus, ett läge där bild tas när personen ler, och ett panoramaläge med en guide som sätter ihop bilder. Du behöver bara sikta med kameran där den visar. Därefter bygger telefonen ihop en panoramabild.

Blåkulla
Blåkulla. Bild tagen genom bilens fönster i farten.

Internet
Det finns en webbläsare som jag har använt för att surfa lite på nyhetssidor som har anpassade mobilsidor. Det går ganska bra. Den här hemsidan är inte anpassad.
En epostläsare finns också. Där har du snabbval för Google mail, Yahoo mail, Exchange ActiveSync, Windows mail eller annan epostserver. Du kan lägga upp flera epostkonton och växla mellan dem. Du får se i huvudfönstret om epost kommit och kan lätt ta dig dit.
Med volymknapparna zoomar du i texten. HTML-epost med layout är besvärliga att läsa.
När man skriver epost går det att använda T9, det gör att inmatningen av text blir lite lättare.

Bluetooth
Det går att parkoppla ett tangentbord men det går inte att använda det i telefonen. Det går att överföra musik och bilder till och från en dator eller en platta. Jag har testat med Nexus 7, Ubuntu 12.10 och MacOS 10.6. Det tar tid att överföra många bilder men det är oerhört praktiskt när man ska föra över enstaka bilder.

Google maps + GPS
Inbyggd Google maps och GPS i kombination. Du kan söka platser och lägga upp favoriter. Det finns en snabbknapp för att visa kartan där du är just nu. Du kan välja en plats och få en färdbeskrivning dit. All information hämtas från internet så du behöver ha ett 3G SIM-kort som även har datatrafik. De flesta har det idag.
Däremot finns inget att hämta här om du vill spara din löpning, där är en löpar-GPS bättre.

Du har även ett inbyggt kompass. Den fungerar utan internet. Och så finns ett väldigt knepigt stoppur. Stoppuret fungerar jättebra så länge du inte lämnar stoppuret och går till någon annan meny, då stängs tidtagningen av. Här är en vanlig Timex Ironman eller en Garmin GPS att föredra. Som alltid när man byter telefon så tar det ett tag innan man kommer överens. Nu tycker jag om telefonen och gillar att kunna använda den trots kyla och väta. Saknar några funktioner från Nokia 100 men fördelarna överväger för Samsung GT-B2710 Xcover 271.
[sectionend]

Peter Lembke

Läs mer om IP67.

Jag köpte min telefon hos Cyberphoto. Har handlat där många gånger under åren och alltid varit nöjd med företaget. De har en bra hemsida och recenserar ibland produkterna.

Det går att skapa panoramabilder med telefonen.
Det går att skapa panoramabilder med telefonen.