Året som gått

20160703_172957-Silverleden2016 har bjudit på mycket sorg, ilska, uppgivenhet, psykisk utmattning, sjukdomar. Året har också bjudit på tur, upplevelser, nya bekantskaper, framgångar på jobbet, goda middagar med vänner och familj, ekonomiska framgångar. Även om året har genomsyrats av käftsmällar så har vi likt ruttna ägg alltid hittat upp till ytan igen. Här nedan tar jag bara upp löpningen.

2016-01-02 Årets första långpass
För 9e året ordnade vi ett löppass i början/slutet av året för att de som vill passera sina gränser ska få en bra chans till det. 60 Km 10.06 tim (7.15 min/Km gruppen)

Resten av januari och februari var det rehab från en ond vrist. Joggade korta sträckor under milen och gick sträckor över milen för att sakta bygga upp vristen igen.

2016-02-27 Februarimarathon
I Örebro, Tybblelundshallen ordnades ett marathon. Jag höll igen större delen av loppet men kunde till sist släppa bromsen. 4.39 tim.

2016-03-28 Sigtuna till Sollentuna
Peter Nilsson ordnade ett löp från Sigtuna till Stockholm. Varierande terräng. Jag avbröt i Akalla och joggade hem till Sjöberg. 49,8 Km 7.34 tim.

Resten av mars var blandad med längre sträckor promenad och löpning upp till 24 Km.

2016-04-10 Connemara
Ulla var sjuk, jag hade klarat mig bra men blev sjuk jag med under resan. Det var kulingvarning i Connemara på Irland. Kristina sprang marathon. Vi mötte Ann-Marie och Kjell där också. Ulla och jag promenerade med mycket möda halvmarathon på 3.53 tim. Ulla blåste bort ibland men jag fick tag i henne.

Resten av april var fokus på annat än löpning men fick in två 15Km pass i slutet av månaden.

2016-05-22 Knast marathon
En marathon inne på ett aktivt fängelse i Tyskland Darmstadt. Jag spenderade min 45-årsdag på kåken. Fångarna hade fixat allt toppenbra. Vi fick välkomstsmörgås med dricka, de hade byggt upp startområde och målområde, depå med allt man behöver för att klara ett marathon. Jag rankar det här marathonloppet som ett av de mest intressanta som jag har sprungit. Värmen tog till slut kol på mig. En bra start mynnade sedan ut i knapp styrfart och jag vaggade in på 4.11 tim.

2016-05-15 Löp runt Stockholm
Joggade runt Stockholm med start och mål vid Kollo i Bromma. 43,3 Km 5.03 tim.

Maj var en bra träningsmånad med 28 pass blandat på cykel, löpning, promenad. Två pass var löpning 20Km och 22Km.

2016-06-04 Stockholm marathon
Ulla var sjuk igen, hon har missat många tävlingar i år. Jag sprang med Annica, och på andra varvet kom vi ifatt Elke, precis som året innan. Vi kom i mål tillsammans och det var Elkes 25e Stockholm. 5.42 tim. Det var Annicas 9e Stockholm.

2016-06-11 Straffrundan
Löpskyttetävling på Sundbybergs IP. Det gick väldigt bra för mig. Jag sprang bra och sköt bra.
4 Km 21.33 min. straffrundan.se

2016-06-17 Diamond 1000
Jag undrade vad en 45-årig långdistansare kan göra på 1000 meter bana. Nu vet jag att det blev 3.29.67 min. Jag satte in stöten för sent och hade krafter kvar i slutet. Benen vägrade att röra sig snabbare. Med lite mer erfarenhet kan tiden förbättras.

Juni i övrigt var regelbundet småduttande med löpning på 5-7 Km och cykel på 7-14 Km. Jag samlade kraft till nästa månads ansträngning.

2016-07-02 Silverleden
Sprang Silverleden med Kristina och en kompis till. Uppförsbackarna var fantastiska, sista stora backen var mycket svårforserad. Ulla anslöt de sista 7 Km och vi sprang i mål efter 12.10 timmar. 64 Km.

2016-07-20 Pokemon GO
Nu kom Pokemon GO till Sverige i början av vår semester. Vi blev helt tagna av spelet och är det fortfarande. Den 20e juli är vi ute första gången, därefter är vi ute hela dagar och strosar på stigar vi aldrig sett förut, hittar undagömda konstverk, läser om platser, besöker nya områden samlar pokemons från morgon till kväll. Vi går så mycket att båda mina vrister blir stela och lite svullna.

Springer med min syster Ursviksmilen tre gånger. Hon vill komma igång med löpningen igen. Hennes fokus har varit styrketräningen, och inte sådan där styrketräning som flertalet sysslar med utan riktig styrketräning.

2016-08-04 Ultraträning
På semestern när jag till slut kommit till ro och känner mig avslappnad, då börjar det pirra lite och jag börjar tänka på löpning. Sprang från Brommaplan, rundade Dreviken i Haninge, genom Stockholm, rundade Brunnsviken i Solna, sprang mellan Lötsjön och Råstasjön till Bromma flygfält och hem till Brommaplan. 75 Km 10.02 tim.

Den 3e är jag vid Pampas marina med min syster och vi ståpaddlar. Det var kul.
Den 5e Huvudsta utomhuspoolen, min syster försöker lära mig grunderna i att simma crawling. Kul men svårt. Hon har tränat crawl regelbundet i många år.

Augusti innehåller träning två pass om dagen, till och från jobbet 7 Km. 1,5 veckor enbart löpning, 2 veckor enbart cykel. Vi kör också Pokemon GO på helgerna.

2016-08-28 Uppsala-Stockholm
En tvådagars promenad från Uppsala till Sundbyberg. Vi sov över i Märsta. Det var kul.

Efter Uppsala och sex veckor framåt har träningsviljan tagits ifrån mig. Här slutar jag även att uppdatera hemsidan, slutade träna. Ulla tar över hemsidan och håller liv i den.

2016-09-11 Tallin marathon
Jag gjorde 3.52 tim, hade en lätt resa. Kristina Sörensen 4.33 tim. Ulla 6.21 tim. Ulla kunde inte dricka i värmen och hon reagerade inte när vi ropade. Hon gjorde en enastående kamp idag. Hon hämtade sig efter loppet och kunde till och med skämta och äta middag.

2016-11-05 Vintermarathon
Det går bra första halvan men sedan får jag energibrist. Dåligt tränad och dåligt förberedd. Janne Paraniak räddade dagen med att ha Coca Cola i varvningen. Hakade på Mats Dänsel sista milen, 4.30 tim.

För att få lite fart på träningen tecknar vi träningskort på Fitness 24 seven. Det fungerar bra och vi får flera roliga löppass inomhus. Jag skapar ”Kryckanpass inomhusversionen” och genomför den ett par gånger. Mycket ansträngande och roligt.

2016-11-26 Hammarby skidbacke
Vi är med och firar Kristina Jonåker 50 år, i Hammarby skidbacke. Jag tar mig upp 10 gånger. Har aldrig varit uppe där förut.

December börjar med några stenhårda pass på löpband. Jag pressar upp hastighet och distans. Kör även ett Kryckanpass och ett fasligt tungt spinningpass. Därefter är det totalvila en vecka inför nästa kraftprov.

2016-12-17 Personliga rekordens tävling
Vi ska springa 12 timmar på en 373 meter lång nästan kvadratisk bana. Ulla springer ihop 75 Km, Kristina gör 80 Km och jag får ihop 90 Km. Hade riktiga problem redan efter 6 timmar och fick streta ihop 51 Km. Sedan promenera en timma och därefter kunna springa igen.

2016-12-26 Årets sista långpass
Jag ordnade inget publikt långpass i år, men jag och Patrick Joyce sprang rundan. Det gick väldigt lätt att springa och det var varmt och skönt ute. 61 Km 8.37 tim inkl matpauser på minst en timma.

I slutet av december har jag haft frossa och feber, inte lika illa som efter Balaton 2015 då jag yrade i fyra dagar, men tillräckligt för att vara mycket obehagligt.

Så sammanfattningsvis har vi hållit en bra nivå på träningen trots att saker händer. Jag sprang till jobbet och grät när marsvinet Svea hade dött på morgonen. Vad som än händer så är träningen det som håller en kvar på banan när livet skaver.

Team Fakta