Tånaglar och budget

Ok, imorgon är det Stockholm marathon.

Har du gjort en budget för att klara ditt grundmål?
Mitt grundmål är alltid det samma ”Säkra medaljen”, dvs gör vad som krävs för att komma i mål.
Utöver det går det att ha fler rimliga mål, men se upp med tidsmål, de kan dra ned dig om de börjar försvinna. Målbilder är en hel vetenskap och ärligt talat är en budget viktigare, så här är ett exempel på en budget:

Låt säga att du på träning sprungit 25 Km på 6 min/Km och blev trött. Nu ska du springa marathon. Så vad göra?
Sänk farten till 7 min/Km. Det blir 70 min på milen. 4.40 tim på 40 Km. Maran är 42 Km så vi lägger på 2 * 7 min, och lägger på ett par minuter för de sista 195 metrarna. Sluttid 4.56 tim.

Lägg på 14 min för två toastopp och att kunna stanna och dricka ordentligt på varje kontroll. 5.10 tim.

Vi har då fortfarande 50 minuter kvar. Det ger en extra minut per Km + 8 min extra.

Om du då kan hålla 7 min/Km i 20 Km, då har du tjänat in ytterligare 20 minuter. Nu är du nog lite sliten och gör ett säkert drag att sänka farten. Då har du möjlighet att springa på 9 min/Km och nå sluttiden 2.20 + 3.20 = 5.40 tim och dessutom ha 20 min till godo för ordentliga stopp.

Skulle du springa i 8 min/Km redan från start, det är 80 min/mil 1.20 tim. 4 mil är 5.20 tim. + 2*8 min + 2 min ger sluttid på 5.38 tim. Då har du fortfarande 22 min kvar till ordentliga stopp.

Hur du än gör med din budget så se till att räkna på den i förväg, för på loppet kommer du inte att kunna räkna så bra.

Se också till att du tar hand om dina tånaglar idag så du inte får nagelskav imorgon.

Team Fakta