Väder och kläder

På lördag är det Stockholm marathon. Vad ska jag ha på mig?

Just nu ser det ut att bli delvis soligt, ingen nederbörd, 16-18 grader varmt under hela loppet kl 12.00-18.10. Perfekt löparväder.

En del år har löparna överraskats av den plötsliga värmen och inte hunnit anpassa sig. I år har vi haft kanonvarmt så du har antagligen redan sprungit i värme och börjat anpassa dig.

Jag tror att funktionskläder för sommarlöpning fungerar bäst på lördag. Oavsett vad så är det inte läge att prova något nytt. Använd kläder du testat, som du trivs i. Det kommer att bli lagom varmt för kortärmat.

Solen? Om du vill ha solfaktor, undvik då vattenfast solfaktor. Den hindrar dig från att svettas. Jag har ibland knästrumpor och en större tröja där ärmarna går ned lite mer. Ändå är knäveck och nacke utsatta. Glöm inte skärmmössan!! Den skyddar ögonen och ansiktet.

Värmen? Det finns svabbstationer och duschar längs banan. Passa på att blöta ned kläderna så de kan soltorka. När vätskan dunstar blir det en kylande effekt på din kropp. Jag har ofta kortbyxor med stora fickor och kan då bära med en svamp. Ibland får man en svamp tillsammans med nummerlappen. Det är sällan numera som det delas ut svampar på ett lopp, av miljöskäl. Det är bra att få bort salt från huden så du kan svettas bättre, då är en svamp toppen.

Kyligt i slutet? Tidigare år startade maran kl 15 och då hann det bli kyligt framåt kl 21 på kvällen. Numera startar loppet kl 12 och då är det fortfarande skönt kl 18 trots energibrist. Du får ett plastskynke vid målgång och en påse med energi, än mer mat på Östermalms IP, och du har förhoppningsvis packat med lite stärkande plagg och lämnat in på Östermalms IP som du kan värma dig med.

 

Team Fakta