Sökes – ledare

Sökes: Vägvisare och farthållare och ankare till 6.45 min/km-gruppen och 7.15 min/km-gruppen. Alla tre rollerna kan vara i en och samma person eller delas av flera personer för att det ska bli lugnare för varje ledare.

Kan du hantera en GPS? Har du lite koll på banan? Vill du se så många som möjligt komma runt hela? Det låter fantastiskt, du är rätt person!! Sätt lite krydda på löpningen och var med att leda en grupp, det är jättehäftigt och ger mycket positiv energi.
Hör av dig till mig

Jag är med i 7.15 min/km gruppen och har hittills klarat det alla år, men någon gång kommer dagen då jag inte klarar hela, då vore det skönt att veta att någon kan stiga fram och ta över eller leda från början och jag är backup.


Farthållaren springer i rätt tempo, ser till att rasterna blir lagom långa så alla får tid till det de behöver men att gruppen slipper frysa för länge. Farthållaren och Ankaret kommunicerar så gruppen inte sprids ut.

Vägvisaren springer i det tempo som farthållaren har. Den som vill nå nästa rastpunkt följer vägvisaren. Den som hittar själv springer före.

Farthållaren och vägvisaren kan vara samma person.

I stora grupper är det en fördel att ha ett ankare.
Ankaret ligger sist och håller alla i gruppen framför sig till nästa rastpunkt där det finns möjlighet att byta till nästa fartgrupp. Ankaret kan säga åt farthållaren att tillfälligt sänka farten för att täta ihop gruppen eller stanna gruppen för att något har hänt.

Normalt brukar det lösa sig. Alla löpare är duktiga på att känna in vilken grupp de ska vara med i och vad de klarar idag.

Team Fakta