Ny teknik för löpare

nisssan-3e-ar-glassesDet finns en mängd med teknik som kan hjälpa löpare där det mest kända är GPS-klockor och musikspelare. Utöver det finns trackers får anhöringa kan följa personen. Tidtagningssytem för varvlopp. Direktvideo och direkt uppdaterade resultatlistor så det går att följa loppen över internet.

Ett område som ännu inte gjort entré är förstärkt verklighet. På engelska heter det augmented reality.
Tänk dig att du bär kontaktlinser eller glasögon som visar grafik ovanpå verkligheten. När din GPS piper till kan du se en skylt vid vägkanten som berättar vilken Km du är på.

  • Du springer på okänd mark, men det gör inget, följ det blåa sträcket i gatan så kommer du rätt.
  • Du möter en löpare och ser en informationsruta ovanför löparens huvud hur länge och lång denne sprungit.
  • Du har ingen att springa intervallerna med så du har tre virtuella löpare som springer med dig. De flåsar och du hör skoisättningarna i marken.
  • Du har aktiverat att dina vänner ska se ditt digitala spår som du lämnar efter dig där du sprungit. Spåret suddas med tiden ut som jetstrimman från ett flygplan. Nu kan dina vänner se att du varit här tidigare.
  • Din tränare är virtuell och står där och ger instruktioner och visar övningarna. Kommer med tips och pushar dig.
  • Du vill köra IP 5000 meter på en viss tid, du har nu bokstavligen en grayhound på bana 2 som håller det tempot, och en zombie som jagar dig – du kan höra den gurgla strax bakom dig.
  • Du springer Stockholm marathon och det är mängder med människor, var är dina vänner? Var är dina supportrar? När alla har smarta telefoner kan de dela sin GPS position och du kan se var de är genom hela folkhavet.
  • Arrangören av loppet vet att man springer genom ett industriområde och det är skabbigt så de har fixat detta virtuellt. Du ser helt fantastiska byggnader, planteringar, du springer genom byggnader och det är massor med publik, orkestrar, konfetti… ja du har nog en inre bild vid det här laget.

Hoppas jag har fått fart på din fantasi så du kan spinna vidare på detta.

Team Fakta