Årets sista långpass 2014 – Så gick det

20141227-101829Då var 8e upplagan sprungen och med den här texten tänkte jag sammanställa dagens intryck, siffror och avtryck.
Mitt mål med arrangemanget är att ge löpare en chans att springa längre än de tidigare gjort. Se personliga längdrekord skapas. Vara med när gränser bryts och dela glädjen med alla glada löpare. Det fick jag uppleva idag, och jag är upprymd över det.

Nya lärdomar och insikter skapades idag. Jag hörde löpare dela tips med varandra. Löpare som berättar för mig hur de ska göra nästa gång de springer så här långt. Det är underbart att höra.
Nya historier skapades idag. Historer som kommer att återberättas på webben, på arbetsplatsen, och inte minst delas bland oss löpare när vi träffas igen. Jag gillar att höra bra historier och jag fick många idag.
Flera personliga längdrekord sattes idag. Vi fick orsak att applådera, gratta och göra vågen många gånger – helt fantastiskt att få vara med när det händer.

 

[section]

I år gick vi allihopa ut utanför Slussen kl 8.20 för genomgång. Vi vägvisare/farthållare visade upp oss så alla skulle känna igen oss.

Det var Peter Lembke (jag) på 7.15min/km, Johan Karlbom på 6.45 och Olof Dunsö på 6.15 min/km. Vi fick ingen ledare till 5.50 min/km så alla snabba löpare fick starta hos Olof och sedan bryta sig loss.

Olof startade 8.30.00 och jag passade på att räkna alla löpare medan de var uppradade, sedan sprang Johan iväg och jag räknade de löparna också. Totalt 127 löpare + 19 löpare i min grupp blev totalt 146 löpare + 2 som kom senare och fick springa ifatt oss.

20141227-111657

Vi kom iväg och gruppen splittrades fort. Jag jobbade med tempot och korrigerade vartefter så det skulle bli 7.15 min/km.
Eftersom större delen av gruppen sprang i förväg så fortsatte de när vi tog en extra toa-paus. Men vi samlades igen i Mörby centrum. Nu var vi 25 löpare. Några hade backat en grupp och några hade tillkommit.

Vi lämnade Mörby och stannade till vid julkrubban på gränsen till Sollentuna och jobbade oss sedan till depå 1 där Ulla, Annica och Therese tog emot oss med borden uppdukade.

Genomgång innan
Genomgång innan

En löpare som satt personligt längdrekord bor i Sjöberg och rundade av dagen vid depå 1.
Nästa stopp blev macken vid Edsberg. I Sollentuna centrum var flera löpare nöjda. En löpare bor där.
Därefter fanns möjligheter till fler stopp men ingen verkade behöva det så vi fortsatte till Akalla.

Krubban
Krubban

I Akalla var en löpare nöjd och tog T-banan medan resten sprang ut på Järvafältet. Jag ringde Ulla. De hade precis nått platsen för depå 2 och samtidigt kom första grupp i 4.46 min/km tempo. Vi i sista grupp jobbade oss mot Barkarby och MAX. Vi anlände när gruppen framför fortsatte mot Jakobsberg.
Här i Barkarby var det en löpare som var nöjd för idag. Efter en god GI-burgare och mycket mjölk samlade vi trupperna för färd mot Jakobsberg.
Här var flera löpare nöjda. Carina som är TSM-ledare måste vara pigg för långpasset med TSM imorgon.

20141227-111052

Nu är vi sju löpare kvar som lämnar Jakobsberg (ca 35 Km) och springer mot depå 2. Fem löpare är löpstarka och försvinner iväg. jag och en till löpare anpassar tempot så det ska fungera som bäst. Vi når depå 2. Ulla och Annica har fixat fram allt vi behöver. Jag vet att Therese hade velat vara med här men hon skulle iväg på Hockey.
Eftersom resten av vägen är lätt att hitta: Spring rakt fram, ta höger vid slottet, så gjorde vi en deal. De fem löpstarka löparna tog täten och vi två anpassade farten till vad som krävs för att komma hela vägen till Slussen.

20141227-200630

Nu när vi kan springa i rätt tempo går det väldigt bra och vi springer långa sträckor. Den här milen fram till Brommaplans McDonalds är den tuffaste av dem alla. Vi har sprungit långt, det är långt kvar, mörkret kommer, och extra tungt är det att här milen är 11 Km – men vi grejade det genom att berätta historier.
Medan vi sprang pratade vi också om faran med T-banestation Brommaplan. Hur lätt det är att sitta varm och go på McDonalds med mat i magen och ta beslutet att det på något vis är vettigt att ta T-banan.

20141227-201742

Vi sammanstrålade med resten av gänget, alla utom en som bor längs vägen och avrundade passet. Vi fick i oss mat och laddade om för sista biten. En löpare tvekade och tänkte ta T-banan. Jag vill inte övertala någon att fortsätta när de är nöjda, är man nöjd för idag så är det allra bästa att runda av medan det är kul. Men jag såg att hon ”bara” var trött och sliten, hade tröttont och var blöt. Jag frågade killen jag sprungit med om faran med T-banan. – Ja inte tar jag den i alla fall.
Och alla slöt upp. – Det är roligare att skriva 60 än 52. – Det är kul att klara hela sträckan. Hon såg stark ut och hon fortsatte och sprang ända till Slussen.
Förlåt att jag/vi knuffade ut dig på banan igen.

De tre tjejerna var löpstarka och sprang iväg. Nu var vi tre som gjorde eftertrupp från Brommaplan. På Tranebergsbron träffade vi Johan Karlbom. Han hade lett sin grupp på 50 personer och fick 6 löpare med sig hela vägen till Slussen. Nu var han springandes på väg till Åkeshov där han bor. En extra mil.

20141227-215215

Vi sprang genom Rolambshovsparken, Norr Mälarstrand, rundade Stadshuset, och tog vänster förbi slottet. Vi stegade oss uppför backen och fram till slussen.
Jag var sist fram precis som jag planerat. Ena killen tangerade sitt längdpers och andra killen utökade längdperset med 5-7 Km.
En av tjejerna hade utökat från marathon till 60 Km.

20141227-215023

Vilken toppendag. Jag slocknade lite på T-banan till Mörby C. Ringde Ulla och hon hämtade mig.
Jag var sömnig när jag klev in i duschen och tänkte ”Vilken tur att inte alla löpare bor på samma hotell, då skulle varmvattnet varit slut nu”.

[sectionend]

20141227-103830Tack
Tack Ulla Lembke, Annica Johansson, Therese Lembke för depåservicen.
Tack Johan Karlbom och Olof Dunsö till farthållning och vägvisning.
Tack alla extra vägvisare som avlastade.
Tack Ove Kaufeldt att du såg till att Annica klädde sig varmt.
Tack Martin Hallberg att du skjutsade.
Tack alla löpare som kom, sprang och spred glädje.
Tack till de löpare som vågade bryta sina gamla gränser trots vinterväder och kyla.

Träningspasset i siffror
Löpare som ”kommer” enligt Facebook: 168
Löpare som ”kanske kommer” enligt Facebook: 100
Löpare som faktiskt kom: 148 (150 förra året)
Faktisk starttid: 8.30.00 den 2014-12-27
Löpare vid depå 1: Gick inte att räkna
Löpare vid depå 2: 81 (50 förra året)
Hur mycket vi drack och åt får vi se i morgon. Jag hoppas verkligen att inget godis är kvar för då får jag ett tufft jobb att äta upp allt innan nyårslöftet går igång.

20141227-201813Här är mer att läsa

Bilder – Se alla bilder i dessa extra inlägg:

Det blir ett Årets sista långpass nästa år också om allt går som det ska.

Team Fakta