Kommande fägring.

Nu börjar det bli hög tid att planera kommande växtsäsong. Så i dag gick jag runt på kollo och tittade vad som hade överlevt vintern och rådjuren. Tack vare mina inhägnader har nästan alla tulpaner klarat sig. Det kommer att bli en härlig färgprakt när dom står i full blom.

Det är även tid att förgro dahliorna. Det är perfekt att ha dom på verandan, skulle det bli en frostnatt så klarar dom sig bra där.

Jag har en ormhassel, en gigantisk sak som växer som om den har betalt för det. Bladen är helt skrumpna och ser ut som om den skulle vara angripen av ohyra. Många har tittat på den och påpekat att jag borde nog göra något åt den innan den dör. Den ska se ut så. Grenarna är vridna och liknar slingrande ormar. Men en som gillar den är ekorren, för på hösten är den full av nötter.

Det är något som jag gillar, det att naturen kommer in i trädgården. Ja, om man nu bortser från rådjuren då, dom skulle jag helst vilja slippa. Likadant när syrenbudlejan blommar, den kallas inte för fjärilsbuske för intet. Jag har en vit och en lila och det kryller av insekter och fjärilar.

Men det som är en riktigt kul grej är alla mina grodor. Jag är ingen expert på groddjur, så för mig är alla sorter som hoppar fram och säger kvack en groda. Vi har gjort ett grodbad under en buske. När det är torrt kommer dom fram på kvällen och plaskar runt. Man hör i mörkret hur det rasslar i gruset när dom kommer. Det gäller att se vart man sätter fötterna så man inte trampar på någon, det skulle inte vara så bra.

Jag har en stor rhondondendron, bredvid den har jag satt ett fågelbad. När skogsduvorna kommer och landar i badet går det vågor. Sedan sitter dom bara där, rakt upp och ner. Småfåglarna badar ju verkligen, stänker och ruskar på sig men inte duvorna. Dom bara sitter och väntar på att fjädrarna ska dra åt sig vattnet. Sedan när dom ska flyga i väg går det nästan inte. Dom brukar kraschlanda i buskarna.

En sak som jag ser fram emot att få smaka är det nya äppelträdet. Det är en blandning av Aroma och Ingrid-Mari och heter Amorosa. Det är så nytt att jag inte har fått någon frukt på det än, men har läst att det ska vara en härlig smak. Hoppas det stämmer.

Team Fakta