Dags att programmera

Arbetat onsdag-fredag, hemifrån. Det är fortfarande geggigt i näsa och lungor, men tröttheten är mindre. Igår lyckades jag smyga upp och börja jobba tidigt. Ulla vaknade inte ens när jag fick en nysningsserie. På kvällen var Ulla redo med en Heimlichmanöver om det hade behövts. Jag hostade grovt och kippade in luft med ett pipljud. Det gäller att inte bli rädd och tappa kontrollen.

Det har gått ganska bra att jobba men det är inte fullt så kul längre, för det dyker hela tiden upp nya underliga problem att utreda, lindra och släcka. Vi vill spendera tid på affärsutveckling men istället blir det hela tiden nödåtgärder.

Vi använder den mest populära plattformen för e-handel. Vi köper in populära och välanvända moduler från välrenomerade företag för att spara tid. Vi samarbetar med de största betalmetoderna i europa. Min uppgift är att få igång alla delar. Samla in information och skicka buggrapporter till berörda parter. Dvs jag är teknisk projektledare. Det närmaste jag kommer programkod är när jag letar fel i kod som är skriven av andra företag, eller granskar vår kod. De få utvecklingsuppgifter som finns är det min uppgift att fördela ut till andra.

Så det är skönt att det är helg, då kan jag leva ut min passion för programmering. Just nu har jag haft ett uppehåll på 10 dagar på grund av förkylningen, men idag känns det som ork och hjärna är med på att programmera. Jag jobbar på en indexeringsmodul som gör att du kan söka på delar av ord och snabbt få en lista med dokument som innehåller det du söker och var i dokumentet du hittar sökordet.

Nästa finess är att kunna skippa var i dokumentet ordet finns och bara få fram rätt dokument. Då minskar indexets storlek markant. Jag kan fortfarande leta upp och markera orden när jag väl visar dokumentet.

Jobbar även på en finess att kunna söka på liknande ord. Det finns algoritmer som tar ett ord och räknar ut ett svar på hur det låter när man säger ordet. Ord som låter ungefär likadant får samma uträknade svar. Sedan lägger jag in den datan i indexeraren. Målet är att få ut ett sökresultat + en lista med ”menade du…” och då visa ord som existerar i sökmaterialet och som liknar det du sökte på.

Sådana här saker är kul att hålla på med. Alla som byggt någonting själv vet vad det gör för det egna välbefinnandet.

På jobbet håller jag också på med sök. Då köper jag in söktjänster och installerar deras färdiga moduler. Alla sökindex och algoritmer är ofta i en annan del av världen. Vi får en proffsig produkt snabbt. Den här utvecklingen är logisk för den sparar tid och pengar, vi får ut finesser snabbt, tjänsten körs hos många kunder och därmed testas den i många scenarion. Det här ger mig lön så jag kan göra kul saker på fritiden.

I torsdags gick vi kaninrundan 3Km på kvällen. Vi går sakta så kylan inte ska bita i lungorna. Ulla har sin astma + förkylningen. Oavsett hastighet så är det skönt att komma ut och göra något tillsammans.

Igår efter jobbet åkte vi till Bromma och åt pasta på lokal. Sedan till Bromma Zoo och skaffade fiskar. De ser ut som silverglimmande sillar. Fiskarna är ganska små 3cm, och kommer att växa till ca 12 cm. De äter alger på botten. Vi har haft sådana sillar förut men de har dött vartefter av hög ålder.

Vi försökte väga en största kaninen idag men vågen orkade bara upp till 3 kilo. Vi ska skaffa en bättre våg.
Ulla har tappat smaken. Hon testar nu med koncentrerad citron och det smakar vatten. Jag känner citronsmaken men inte så intensivt som det borde vara.

Vasaloppet söndag 4 mars direktsänds i SVT1 och SVT Play kl 07.30–16.00.
Det är om 8 dagar. Min förhoppning är att vara så pass frisk att jag kan cykla framför TVn från start till målgång. Vi har två cyklar och har sedan lång tid riggat en del av sovrummet till permanent cykelhörna med TV, chromecast, blyray, cykelkorgar, vattenflaskor, skor. Det är bara att sätta sig och börja trampa.

Team Fakta