Paavo Nurmi marathon

Vi har åkt till Åbo Finland för att delta i Paavo Nurmi marathon. Båten Galaxy gick på eftermiddagen från Stockholm. Vi hittade hytten och intog buffén. De serverade massor med gott där. Ulla och Kristina drack vin, som också ingår. Jag hade överslafen och missade att det finns en stege. Vi satte klockan att ringa 5.30 svensk tid (6.30 finsk tid) men medan vi sov kom vi in i Finska skärgården och telefonens klocka ställde om sig.

Det var inga problem eftersom personalen väckte alla i lagom tid.  Vi kunde lämna våra resväskor på terminalen i deras bagagerum. Det var bara 3 Km till start så vi vandrade dit. Vi var en timma tidiga vid nummerlappsutdelningen. Det var en kille där som fixade med loppet. Han hade mycket att göra men han hälsade oss välkomna och vi pratade några ord. Vi frågade var man kan äta frukost. Då fixade han så fiket öppnade. Nummerlappsutdelningen var bra. Och den fortsatte in i nästa rum med försäljning. Vi gjorde fynd allihopa. Vi gick upp till Paavo Nurmi stadion där vi mös i solen drack energisryck och åt energikaka. Där lämnade vi även våra kassar. Det påstods vara övervakat men så är det inte. Dock var det ingen fara.

Det var varmt i starten. Väldigt varmt. Jag sprang bakom Ulla för att ta alla knuffar i starten. Det blev snart uppförsbackar men också lite skugga och snart vart det moln. Vi lämnade city och kom ut i hamnen. Där fanns plåtskjul och tågräls att titta på. Nu blåser det. Ulla gjorde första milen på 1.19.xx. Vi vänder in mot City. Andra milen på 2.40.40 och vi varvar.

Andra varvet är lite mer ensamt nu när halvmarorna lämnat. Vi är näst sist och vi gör tredje milen på 4.00.22. Nu får vi känning på andra löpare. Jag pekar på läparen framför och tecknar till Ulla att det är dags att skörda. Vi fnissar. Strax innan 31 km tar Ulla en gel som så många gånger förr. Denna gång blir resultatet att hon kräks och börjar kväka som en groda. Vi tappar en omsprungen löpare och Ulla svär lite. Nya tag. Trots smärtan i magen ökar hon farten igen.

Vi skördar fler fallfrukt och har till slut tio löpare bakom oss. En ambulans kör förbi med sirener så var de bara nio. Vi kommer inte ifatt löparen vi tappade. Nu med sex km kvar är Ulla rejält trött och illamående. Vi stretar och måste släppa två till löpare på sista kilometern. Ytterligare en löpare knappar i på oss när Ulla går. Nu kan hon inte springa ett steg till annars vänder sig magen i plågor och vi skulle tappa ännu mer tid.

Jag tar Ullas hand och vi går fokuserat mot målet. Fyra hundra meter kvar. Ulla kan inte fästa blicken. Ögonen försvinner in under ögonlocken ibland. Jag styr oss nu. Killen bakom är plågad men tar in. Med hundra meter kvar inser han att hans ansträngningar inte räcker och slår av på takten. Vi vann duellen. Det här var Ullas 99e marathon. Tid 5.51.14 tim netto. Försök på 100e sker om åtta veckor.

Vi möter upp Kristina och vandrar till båten Birka Princess. Sedan väntar vi i avgångshallen. Både Kristina och Ulla ser medtagna ut. Vi tog varsin smörgås imorse och därefter har vi levt på vatten, sportdryck och enstaka bananhalvor medan vi sprungit i värmen. Väl på båten blev det snabb dusch i hytten och sedan till buffén. Det fanns ingen hejd på oss. Allt från skaldjur till kött och vegetariskt. Efterrätter och några portioner glass slank ned tillsammans med mycket dricka. Till slut släckte personalen lyset så de sista skulle sluta äta och gå hem.

Det lutade lite mer på hemresan men å andra sidan skakade det inte lika mycket från maskinrummet. Vi hade satt klockan på 5.30 och tänkte att 40 minuter var lagom för att stiga av. Kl 4.30 bankade det på dörren. Personalen ville se till att alla kom upp. Det var bra för då hann vi med att äta frukost också.

Det har varit en trevlig resa och jag gör den gärna igen med samma upplägg. Ulla var mer inne på att komma en dag tidigare och sova över i Åbo. Det skulle bli lugnare då innan loppet.

Paavo Nurmi marathon rekommenderas!!

Team Fakta