Ät och spring – Scott Jurek

at_och_spring_-_min_osannolika_resa_mot_ultramarat-friedman_steve-25298717-3139845385-frntlJag läste boken ”Ät och spring” i helgen, den handlar om ultralöparen Scott Jurek, hans uppväxt, vad som formade honom till löpare, ultralöpare, och till sist vinnare. Efter sju segrar i Western states är han dessutom en ultralegend som blev berömd via boken ”Born to run” där han sprang mot tarahumaralöpare i Mexico. (Wikipedia)
Scott hade en speciel uppväxt som formade honom med en sträng far som arbetade på två jobb för att få ihop pengar att försörja familjen, en sjuklig mor som med tiden blev sängliggande, ett hus fullt med sysslor och två små syskon att ta hand om.
Scott lärde sig att ta ansvar, laga mat, göra klart och göra saker bra. Han hade höga krav på sig och ställde även höga krav på sig själv med skolarbetet. Han jagade, fiskade och samlade mat i skogen.

Vi får en inblick i att maten och träningen är viktig för att bli bland de bästa löparna, men det är tanken som gör dig till en vinnare.
Han lägger stor vikt vid alla de vänner han fått via sin idrott och vi får lära känna Dusty och hur viktig han är för alla segrar i loppen.

Boken är intressant, spännande och inspirerande. En mening i boken träffade mig precis och menar att om du springer rationellt så kommer du att lägga av på grund av rationella orsaker, bättre är att hänge sig åt löpningen och nuet. Det var vad jag också kom fram till efter Skövde 24h.
Efter varje kapitel finns ibland lite tränings- eller inspirationstips och mängder med veganrecept som ger dig extra kraft för löpning.
Jag rekommenderar boken till alla som vill få en inblick i vad som format Scott och hur du kan använda hans resa till att stärka dig själv.

Jag köpte boken på Arlanda på väg till Warszawa marathon, men den kan beställas lite varstans ifrån, tex cdon, eller Adlibris.

Team Fakta