Svensk elitlöpning

Såg i tidningen att Stockholm marathon bara ska dela ut prispengar till de främsta nordiska och estniska löparna i loppet. Sedan är det respons och kommentarer på det. Någonstans skymtade också det gamla mantrat att vi inte har någon större elit såsom på den gamla goda tiden. Tidigare har jag hört om teorier på detta och man skyller på den lata generationen osv.

Jag skulle vilja säga att det är tvärt om. De unga är smarta, de vet vad man ska satsa på. De har räknat ut att om man motionerar lagom och satsar tid på sin utbildning så har man en stor chans till en riktigt bra avkastning under lång tid.

Det stora flertalet som satsar hårt på en idrott tjänar växelpengar och har en kort karriär som slutar i smärta. Det finns några stjärnor som klarar träningen, vinner tävlingarna och är snygga nog att ta del av annonspengar, driftiga nog att skaffa sponsorer, vara intressanta i media och driva sin person som ett företag.

Team Fakta