Nå sina mål med Scrum

På jobbet arbetar vi efter Scrummetodiken. Jag har funderat på om jag kan använda scrummetodiken för att nå mina nyfunna träningsmål.

I en lista kallad backlogg ligger allt som är redo att utföras – varje uppgift har en klar beskrivning och en kvalificerad gissning hur mycket resurser det tar att utföra uppgiften.

Sedan planerar man in en 14-dagars period och tar med de uppgifter som är viktigast att utföra denna period. Planeringen kallas för en Sprint och den har ett datumintervall och ett namn. Det kan vara ett tråkigt namn som ”Vecka 14-15”, ”Sprint 7” eller lite mer fantasifullt som ”Snabbhetsfokus”, ”Ultralångpanneperioden”, ”Nedtrappning”.

Du kan plocka vad du vill från Sprinten och utföra det när du vill så länge det blir gjort inom perioden.

Varje morgon samlas teamet och man har ett minimöte på stående fot som kallas för ”Daily Scrum”. Varje person berättar vad de gjorde i sprinten igår och vad de ska göra idag och om det finns något som hindrar att man ska kunna utföra sin uppgift. Tar 15-60 sekunder per person. När mötet är slut kan man prata om annat utanför sprinten eller hjälpa varandra.

När perioden är slut blir det Sprint demo. Då ska man kunna visa upp vad man gjort på de olika uppgifterna. Är uppgiften korrekt utförd får man tillgodoräkna sig uppgiftens resurser till nästa Sprint.

Sedan är det retrospective, man ser tillbaka på den gångna perioden och ställer sig frågorna: Vad var bra, Vad var dåligt, Vad ska vi fortsätta med, Vad ska vi sluta med, Vad kan vi förbättra.
Se till att du hittar åtminstånde en förbättringspunkt.

Titta sedan på förra Sprintens retrospecitive och se om de förbättringspunkterna följdes i denna period annars står de kvar.

När man planerar nästa sprint drar man inte in mer uppgifter än de resurser man klarade att lägga i förra sprinten.
Blir man utan uppgifter i slutet av sprinten kan man dra in lite till men inte förrän alla uppgifter som redan är i Sprinten är ordentligt utförda.

Det borde gå att utföra träningen på samma sätt. Och estimera uppgifterna i ansträngningsgrad jämfört med ett definierat pass. Är det här passet mer eller mindre ansträngande? Så får man dela ut poäng efter det.

 

Team Fakta