Springa i Crocs

Jag har sprungit i Crocs i många år nu och tycker att de är snällare mot fötterna och ger en mängd andra fördelar som löparskor inte klarar.
Mitt pers i Crocs på maran är 3.36 tim. Men det går att springa mycket fortare. Sasha Pachev sprang Utah Valley Marathon på 2:31:52. Du kan läsa om varför han gillar Crocs här och mer här.

Det finns fler motionärer som är helt inne på Crocs.

För många år sedan, innan jag började med Crocs hade jag inflammationer i hälsenorna, hälsporre, senorna under fötterna kunde bli inflammerade (Plantarfasciit).
För hälsporre hade jag gelékuddar i alla skor. Det lindrade och till slut var inflammationen borta. Det gick att springa försiktigt. Gelékuddarna tog trycket från hälen.
För de inflammerade hälsenorna fanns bara tabletter som hämmade inflammation, som i sin tur slog ut magen så jag fick äta Losec. I sex månader fick jag börja morgonen på knäna och sakta vänja hälsenan så det gick att ta sig till jobbet med buss.
För Plantarfasciit fick jag specialsulor som avlastade senan. Tyvärr fick jag otäcka brännsår av sulorna innan de korrigerats helt. Efter några månader behövde jag inte sulorna.

Efter att jag började med Crocs hade jag många skadefria år. Fötter och leder mådde bra. Crocs liknar de gel-kuddar jag hade i skorna, förutom att med Crocs har du en kudde under hela foten.

Man kan göra mycket själv för att minska inflammationer i fötterna. Undvika smärta men inte vara inaktiv, minska sin vikt, ändra sin löpstil (i alla fall så länge det gör ont), gå/spring i Crocs, gå till en naprapat för att få bort stelhet i fötterna, göra balans- och knipövningar för att stärka upp fötterna, tänja ut fötterna så de blir mer rörliga.

Jag minns passet när problemen med min vänsterfot började. Det var i löparskor och det var höst. Framåt Croc-säsongen var jag sänkt både av smärtan och osäkerheten om foten skulle hålla. Jag fick några bra pass här och där. Så höll det på i 2 år. Det var inte kul att springa längre.

Jag hoppas att problemen är bakom mig nu. Crocs-säsongen är i full gång. Löparskorna får vänta tills kallvädret kommer i höst, och jag hoppas att ni som lider av fotproblem inte ger upp.

Team Fakta