Påsk

Idag hade jag halvdag, 5 timmar. Eller som de säger på jobbet, drygt halvdag men inte lika drygt som heldag.

Fick en kollegas påskägg. Han är vegan och allt godis i ägget kom från djur. På fikarasten hade han köpt annat godis som inte kommer från djur, och det var precis lika gott. Chokladbollar, kakor och kolor med riktig efterbränning på tungan. Jag har lagt ett ägg vid TV-bordet och lagt ett ägg bakom Ulla att upptäcka.

Har jobbat med ett index i Magento 2 som ska indexera en viss typ av prisregler. De ska sedan listas med namn på produktsidan med hjälp av ett Ajax-anrop. Man ska alltså kunna se saker som ”Ta 3 betala för 2”, ”Ingår i 5st för 99 kr” osv osv.

I söndags besökte vi ”Osynliga utställningen” vid Gärdet. Det var mycket inspirerande och lärorikt. Jag hade med mina lekkamrater Kristina och Ulla.
Jag blev extra fäst vid skrivmaskinerna som skriver punktskrift med bara sex tangenter. Och jag har hittat en app i telefonen så det går att öva på punktskrift (Barille). Appen heter Barille Tutor och har träningen upplagd som ett spel. Tänkte att om jag nu ändå ska spela bort lite tid, varför då inte lära mig något vettigt samtidigt. Nu har jag lärt mig alfabetet ordentligt (exkl åäö) och har börjat med siffror. Framöver ska jag använda en app ”Soft Braille Keyboard” som ersätter vanliga tangentbordets alla knappar och istället bara har sex tangenter. Då går det att skicka sms och epost genom att skriva bokstäverna med Barille. Hur coolt är inte det? Vad är nästa steg? Bygga in Bluetooth i handskarna och skriva mot benen. Läsa en bok genom fingertoppen. Vad häftigt.
I den här videon visar en kille som redan kan Barille hur hans första möte var med att skriva på en läsplatta istället för på ett specifikt Barille-tangentbord. Du ser ett sådant tangentbord i bakgrunden.

 

Jag var hos läkaren idag och kollade upp lite hudförändringar. Men det var inget farligt. Börjar helt enkelt bli gammal.

Ulla fick tag i ett bra parti med färdiga matlådor, så jag ska inte laga mat ikväll tills Ulla kommer hem. Jag fick tips från jobbet om en massa kul grejer som jag ska undersöka i helgen.
Owncloud är som dropbox men det körs på din egen server. Rocket Chat är som Slack chatverktyg men är open source och inte beroende av en central server. Med Mastodon kan du sätta upp en egen nod i ett socialt nätverk och låta folk ansluta. Noderna synkar sedan till ett stort nätverk. Med KeePass Password Safe kan du lagra dina lösenord i en krypterad lokal databasfil som du kan distribuera med ditt eget Owncloud om du vill, eller ha på ett USB-minne. Och för dom som kör Linux är klipp-och-klista-verktyget Glipper en bra grej.

Blev också väldigt sugen på att sätta upp Owncload på en Raspberry Pi 3. Det är en 64 bitars enkortsdator med fyra kärnor, 1Gb ram och lagring på mini-SD-kort. Inbyggt WiFi.

Kaninen Jobi söker kontakt och närhet, men kompisen Abbymari är inte lika kelsjuk ännu, men jag ”råkade” tappa lite sallad på marken och när hon tuggade passade jag på att klappa henne.

Hade med mig en hel trunk med saker hem som jag hade i skåpet på jobbet. Nu när jag rensat ut hälften så är skåpet fullt i alla fall. Vet inte hur det går till. Nu har jag kvar två uppsättningar löparkläder och civila kläder + jackor. Frukostsaker och handduk+tvål. Det är enklare att få till ett träningspass om det finns möjligheter för plötsliga infall.

Team Fakta