Köpt tyg

Idag är det lördag och har vi varit i Sundbyberg och köpt tyg för draperier hemma i vardagsrummet att ha under borden där marsvinen har sina lådor. Kristina och Ulla köpte även boa och tyg till att sy kläder. Jag beställde en mall för en jacka. Jag har inte sytt kläder på årtionden så det är dags nu.

Vi var även på myrorna för att kolla in kläder som ska ha en speciell stil. Ulla hittade ett par Abba LP-skivor.

Vi dammade av den gamla symaskinen och började lära oss den. Hur man drar tråden, hur man får tråd på lilla spolen, stygnlängd och stygnstil, matningstryck mm. Vi reagerade båda två på att armen till foten inte satt baktill och letade runt.

Det ska bli kul att sy. Vi ska sy kläderna till Medoc marathon 2017. Det är några månader kvar, och det behövs.

I slöjden i skolan valde alla tjejer syslöjd och alla killar utom en valde träslöjd. Jag begrep inte varför de ville vara på herrklubben när man kunde umgås med tjejer. Jag lärde mig en massa coola saker. Vi fick karda ull och göra sulor som jag använde i skorna. Jag jobbade med läder, lärde mig hantera en virknål, en synål och en symaskin, och en sprättnål förstås. Olika tekniker och klurigheter för att fästa trådar, undvika att tyget repar sig, sömnsmåner och mycket annat.

Sedan på fritiden har jag inte använt mina kunskaper mycket, har instället byggt hus, isolerat tak, lagt plåttak, bytt dörrar och fönster, byggt möbler – men det är sådana där logiska saker. Sy däremot kräver att man fått lära sig av någon som kan.

Team Fakta