Linde 6h

Mysig dag
Mysig dag

Vi är i Lindesberg. Idag ska vi springa en 6-timmarstävling klockan 14 till 20. Vi har sovit länge på Stadshotellet, ätit en lång frukost och även en lunch innan start.
Dagens upplägg är att 64 löpare ska springa 6 timmar och se hur långt var och en kommer. Rundbanan är 1157 meter och man startar 543 meter innan varvningen.
36 * 1157 + 543 = 42195 meter (marathondistansen). Man får med andra ord en officiell tid på marathondistansen. Exakt på 6 timmar hörs en knall och vi ska stanna på fläcken.
Därefter kommer mätarna och mäter upp var varje löpare står på banan. Under loppet följer vi oss själva i varvningen på en stor TV där all statistik visas.

20150718-Linde6h-bana
En trevlig rundbana

En halvtimma innan start dyker vi upp, får våra chip och nummerlappar. Vi vandrar till starten och kommer iväg. Jag känner att 5.30 min/km är mitt tempo idag och jag klarar att hålla det med lätthet.
Var 3e kilometer dricker jag en halv mugg avslagen Coca Cola. Banan är oval, ena långsidan har motvind, ca 7 meter/sekund, kortsidan är en varm uppförsbacke med grusunderlag.
Den andra långsidan är vindskyddad och går väldigt fort att springa. Sista kortsidan är en nedförsbacke med gatsten.

Innan start
Innan start

Jag har inga problem de två första timmarna. Kan hålla tempot, jag sköter energiintaget och jag håller mig blöt genom att doppa svampen i vatten och blöta ned mig medan jag springer.
Det viktiga är att spara på slitage och energi. Hemligheten är att slappna av, leva i nuet och jobba med att i varje stund ha rätt tempo.
Jag förbereder mig också mentalt inför 2.30-3.00 timmarskrisen. I marathonlopp där tempot är högre och det är längre mellan depåerna är risken hög just vid den tidpunkten i loppet då kroppen har slut på glykogen och börjar på allvar använda fettreserverna.

Kristina och Ulla
Kristina och Ulla

Det blev ingen kris och jag fortsätter i samma tempo. Jobbar hela tiden med att navigera optimalt på banan, hålla koll på GPS-klockan så tempot är rätt, ändra löpstilen för motvind, uppförsbacke, snabb asfalt, kullersten, nedförsbacke.
Fortsätter med regelbundet energiintag och blöter ned mig för att klara värmen. Hejar på de medlöpare jag varvar och blir varvad av.
Utöver allt detta är nu det övergripande målet att klara marathondistansen på 4 timmar. Orsaken är att jag då har 42 Km på 4 timmar vilket ger mig ett bra slagläge med 2 Km marginal att klara 60 Km.

Ulla och Annica
Ulla och Annica

Jag får inte släppa all kontroll och rusa iväg bara för att nå detta mål, det måste klaras av inom de ramar jag har.
Jag fick 4.00.38 timmar på maran och har nu ett guldläge att klara 60 Km.

Direkt efter maran gör jag mig redo för 4.30-5.15 svackan. Jag har märkt att jag får en svacka här när jag hållit ett högt tempo länge och har väldigt långt kvar.
Idag kom svackan redan efter 4.15, nu är det tungt. Jag får absolut inte gå och inte ödsla tid på onödigheter. Jag driver mig framåt, slappnar av än mer och njuter än mer av nuet.
4.53 timmar och jag passerar 50 Km.

Peter varvar
Peter varvar

Vid 5,00 timmar har jag nästan 51 Km men inser att med nuvarande tempo kommer att stanna på under 60 Km. Något måste göras. Jag måste öka kapaciteten med 10%.
Nu är det dags att ta fram det sista trumfkortet. Jag man fram det för tidigt kan det haverera kontrollen, men nu var det dags. Jag startade MP3 spelaren och hör March from the River Kwai.

Jag piggnar till, smärtan i benen blir hanterbar, jag har medvind i motvinden, det här kan gå vägen.
När Aerosmith börjar sjunga har jag svårt att andas, jag väser, ögonen vattnas och salta tårar rinner nedför kinderna.
Det går inte att ha det bättre än så här. Jag är så lycklig.

Annica vid depån
Annica vid depån

Vid 55 Km har jag 40 minuter på mig att klara 60 Km. Jag sätter ihop ett avtal med mig själv att om jag håller ihop löpningen i fem varv till så ska jag inte behöva springa mer.
Med två varv kvar höjer jag tempot ytterligare. Jag vet att mitt personliga rekord är nära men ändå utom räckhåll. Om jag klarar dessa två varv så ska jag vila och äta godis.
5.58 passerar jag varvningen, tittat på tavlan och ser 60720 meter. Nu får det vara nog, jag klarar inte 700 meter till på två minuter.
Vilken underbar resa jag hade idag.

Alla i teamet har kämpat på bra och vi avslutar dagen på Café Oscar med pytt i panna, ett glas vin och mängder med vatten.

  • Ove gjorde en strålande insats som supporter, materialare, fotograf, bollplank och allmänt stöd när det krisar.
  • Ulla gjorde sin 89e marathon idag. 5.54.51 timmar.
  • Kristina fick kämpa idag och gjorde fina 44,67 Km
  • Annica hade sämsta uppladdningen och bästa resultatet, personligt rekord!! 47,84 Km.
  • Peter gjorde sin näst bästa 6-timmars på 60,72 Km.

Bloggar

Team Fakta