Bellmanstafetten 2014

Delar ut sträckor
Delar ut sträckor

Idag sprang Hofvets vänner i Bellmanstafetten. Förra årets lag hade lyckats ta 16e plats och vi ville placera oss bra i år också.
Jag är reserv och blev tillfrågad för ett par dagar sedan. Det ska bli jättekul att springa i ett lag.

Ulla och jag åkter till Universitetet och går tillsammans med alla andra löpare till Stora Skuggan.
Vi träffar laget och vi lägger upp taktiken var vi ska växla och vem som ska vara på vilken sträcka. Jag är på sista sträckan.
Det är många lag som springer idag men det är ändå lite glesare än vanligt, växlingsområdet har ingen trängsel.

Första sträckan springer Mikael Videfors. Han är supersnabb. På andra sträckan börjar det regna men Stefan Gunnars slår inte av på farten. Jenny Nyqvist är på tredje sträckan. Den stukade foten klarar sig jättebra och hon växlar över till Kjell Kvarfordt. Kjell sprintar iväg och jag gör mig redo med lite ruscher i regnet. har redan tänjt ut benen och känner mig redo.

När jag tar av de blöta överdragen och går in i växlingsfållan slutar det regna. Kjell växlar till mig och jag är igång. Det börjar med lite motlut och gräs innan det blir asfalt.
Enligt GPSen håller jag ett tempo på 3.53 min/km och så är det även på nästa kilometer. Hickar till när jag ser klockans 7.05 minuter men det är fel, jag startade klockan sent.

Målspurten
Målspurten

Vid 2,5-3,0 Km börjar jag känna av den lätta syrebristen. Jobbar på med att andas i rätt frekvens och gå upp på tå när farten sjunker. Jag vet att jag springer fortare på tå men jag vet också att vaderna stumnar, det är som min lustgasturbo, den räcker inte så länge.

Efter 3 km kommer uppförsbacken som man springer nedför på Vårruset och in i mål. Nu kändes den som sirap. farten sjunkertill 4.20 min/km. På krönet blir det nedför igen men jag är för trött för att kunna ta ut stegen ordentligt. Får jobba mig nedför backen. Nu börjar gruset.

Jag undviker att tänka på att det är 1,7 Km kvar, min uppgift är att i varje ögonblick använda alla verktyg jag har för att hålla tempot uppe. Så fort jag känner att tempot sjunker för mycket går jag upp på tå och använder lite av turbon för att få ny dragkraft. Två in, två ut – andningen är synkroniserad med löpstegen. Det låter som jag har det väldigt jobbigt men det är bara ett sätt att få in extra mycket syre och aldrig tappa kontrollen över andningen.

När jag ser 4Km skylten är jag glad att det bara är 900 meter kvar. Intalar mig att jag måste hålla tempot uppe och att jag ser målet. De sista två hundra går jag upp på tå för att få ut det sista ur turbon innan lag Hofvets vänner entrar mållinjen på 16e plats.

Vad häftigt. Vi sätter oss och äter ur den picnickorg som ingår. Det är väldigt gott, och kul att prata en stund.
Ulla har fotograferat idag och varit supporter med Ann-Marie.

Nu är vi hemma med sushi i magen. Ulla har satt sig till rätta i soffan på pergolan och funderar djupt över lördagskorsordet med stängda ögon och öppen mun.
Det är först nu jag inser att min sträcka inte var 4900 meter, den var 5100 meter. Tur att jag startade GPSen sent och tog miste på sträcka.
Tydligen har jag fortfarande lite tempo i kroppen. Skulle vara kul att se om det går att förbättra med lite träning.

Resultat 2014-08-23
2405: Hofvets vänner, mixed 16e plats av 484 lag. Vi var 6 sekunder från ytterligare två placeringar.
[table]Sträcka,Distans,Sträcktid,Total tid,min/km,5K tid,Namn
1,4900,18:12,18:12,3.42,18.34,Mikael Videfors
2,5000,20:02,38:13,4.00,20.02,Stefan Gunnars
3,5000,23:53,1:02:06,4.46,23.53,Jenny Nyqvist
4,5000,22:04,1:24:09,4.24,22.04,Kjell Kvarfordt
5,5100,21.05,1:45:13,4.08,20.40,Peter Lembke[/table]
Total tid    1:45:13    (4.12 min/km)

Team Fakta