Birka och Vikingar

20130709-141329Idag åkte vi båt från Statshuskajen till Björkö där staden Birka låg i 200 år under Vikingatiden. Under resans gång fick vi reda på en massa kul och vi åt gott.
Vår guide är arkeolog. Lång och långhårig med vikingakläder. Han berättade otroligt bra med inlevelse om hur det var då. Det var en fantastisk upplevelse att få stå där på Björkö där allt hände och ryckas med i berättelsen.

Viking var ett yrke som 2-5% av männen sysslade med. Det gick ut på att med båt dra ut på långa resor, stjäla och härja där det gick och om det inte fungerade fick man istället bedriva handel och kolonialisera. På 1100-talet var det punkt för detta skick.

Birka är Sveriges första stad. Här bodde cirka 1000 personer. Staden bestod av 200-300 hus där en vanlig storlek var 40 kvadratmeter. En del gator var däckade med virke. Detta var inga bönder, det var stadsmänniskor som var hantverkare, bedrev handel och var som vilka stadsmänniskor som helst. Mat och andra förnödenheter kom från alla de gårdar som ligger längs Mälaren.

[section]
Den flatbottnade båttypen var dåtidens Volvo och med den kom man snabbt fram dit man skulle. Alternativet var dåliga vägar på fastlandet, sådant tar tid.

20130709-140646

Dåtidens härskade trodde på Asagudarna men ville ha en kristen närvaro på Birka eftersom det kom många handelsmän som var Kristna och det var bra att tillmötesgå deras behov. Kungen skickade ut en förfrågan om att få en missionär till Birka. Ansgar blev skickad till Birka och stannade 1,5 år. Han återkom senare och stannade ytterligare 1,5 år.
År 1930 invigdes Ansgarskapellet på ön, 1100 år efter att Ansgar kom till Birka.

20130709-131142

Efter den guidade turen besökte vi monumentet högst upp på ön och gick sedan till Ansgarskapellet via den plats där Birka låg. Nu är det jordbruksmark och det är markerat med stolpar var saker låg. Vi fortsatte att gå en lov runt ön men vägen fortsatte åt fel håll så vi lämnade vägen. Ön är inte speciellt stor, bara 4 * 1,5 Km. Mer än hälften består av skog och jordbruksmark. Det är få vägar på ön.

20130709-130024

Vi promenerade 6,9 km 2.56 tim på Björkö. Inklusive guidning.

Vi besökte den nybyggda vikingabyn med fem hus uppförda med olika tekniker som användes. Här finns också en långbåt, ett vikingaskepp som kan ta sig fram nästan överallt med sina 0,5 meter djupgång och flata botten. Här kan man baka bröd, tillverka sin egen medaljong med runor och mycket annat.

20130709-142122

Vi gick sedan till Subway, eller Vikingatidens motsvarighet. Jag nämnde väl att det var en modern stad. Där åt vi en wrap och äppeldricka. Det var jättegott.
Vi tittade in på muséet och såg en del föremål och modeller över stadens liv. Det finns en modell där över ett långhus. Helt otroligt vad man byggde stort.

20130709-145843

Innan vi åkte tillbaka passade jag på att bada fötterna. Det finns flera ställen där man kan doppa sig i Mälaren.
På båten in till stan åt vi middag och testade en sommardrink med fruktsmak. Väl vid Stadshuset igen kände vi för lite motion och gick hem till Brommaplan. 8,0 Km 1.27 tim.

[sectionend]

Team Fakta